BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  GÜNCEL

Halk Birliği Cumhuriyeti” kuruldu

Ukrayna’nın doğusunda, Rus ayrılıkçılarının başlattığı isyanlar sonucu referandumla bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgeleri...

Abone ol

Ukrayna’nın doğusunda, Rus ayrılıkçılarının başlattığı isyanlar sonucu referandumla bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgeleri, birleşerek “Halk Birliği Cumhuriyeti”ni kurdu.
Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krizin sonucu olarak ülkenin Donetsk ve Lugansk bölgeleri referandum yoluyla bağımsızlığını ilan etmişti. Donetsk hükümet binasında bir araya gelen Donetsk ve Lugansk temsilcileri, iki bölgenin birleştiğini ilan ederek, Halk Birliği Cumhuriyeti’ni kurdu.
Donetsk hükümet binasında düzenlenen toplantıya, Donetsk’ten 21 ve Lugansk’tan 28 olmak üzere toplam 49 temsilcinin katıldığı belirtildi. Toplantıda yemin eden temsilcilerin, milletvekili görevlerine başladığı kaydedildi.
Oy birliğiyle belirlenen ilk anayasa kanununun, “Halk Birliği Cumhuriyeti, demokratik, birleşmiş ve eyalet sistemli bir cumhuriyettir” olduğu açıklandı. Kurulan birliğin genişlemeye açık olduğu ve vatandaşların hak ve özgürlüklerini koruyan bir cumhuriyet olduğu vurgulandı.
Yeni kurulan Halk Birliği Cumhuriyeti’nin ilk parlamento başkanının Oleg Tsarev olduğu belirtildi.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda bulunan Kırım bölgesini ilhak etmesiyle, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde Rus yanlısı gruplar ayaklanma başlatmıştı. Bölgede aylardır süren çatışmaların gölgesinde referandum yapılmış ve Donetsk ile Lugansk bölgeleri bağımsızlıklarını ilan etmişti. Ukrayna’nın seçilen yeni Cumhurbaşkanı Petro Proşenko, bölgede geçici ateşkes ilan etmişti.
(İHA)