BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Gülden şok karara yorum

Sincan mahkemesi bir karar aldı, siyaset bununla çalkalandı. Cumhurbaşkanı yargılanabilir mi? Gül'den ilk yorum geldi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkındaki takipsizlik kararını kaldırmasıyla ilgili ilk kez konuştu.

Gül, ''Hukuki prosedür neticelendiğinde, eğer bazılarının iddia ettiği gibi bir durum ortaya çıkarsa, bu konuda yargılanmaktan şahsım adına benim hiçbir şüphem, tereddütüm yoktur'' dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, gazetecilerin Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında verilen takipsizlik kararını kaldırması ve kararın zamanlamasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, şunları söyledi: 

''Zamanlamayla ilgili bir şey söyleyemem. Zamanlamayla ilgili herhangi bir şey söylersem polemik olur. Yalnız şunu hatırlatmak isterim; 10 yıl önce o zamanki Refah Partisi'nin 10'un üzerinde genel başkan yardımcısı vardı. Ben de dış politikadan sorumlu genel başkan yardımcısıydım ve mali konularla, para işleriyle hiçbir yetkisi ve sorumluluğu olmayan bir kişiydim ama bu konu daha sonra mahkemelere taşındı. Mahkemeler neticede partinin genel sekreteri dahil olmak üzere bütün genel başkan yardımcıları ve genel muhasibini bu işlerden sorumsuz buldu. Yani beraat ettiler. 

PROTOKOLDE BİLE EN SONDAYDIM

Ben protokol listesinde bile en sonda gelen kişiydim ve hiçbir şekilde para işleriyle ilgisiz bir kişiydim ama milletvekili olduğum için herhangi bir şekilde benimle ilgili yargılama söz konusu olmadı. Hatırlarsanız, ben, bakanken, Başbakan Yardımcısı iken, Dışişleri Bakanı iken bile bu konu Meclis komisyonlarına geldiğinde bizzat gidip 'dokunulmazlığımı kaldırabilirsiniz, kaldırın' teklifinde bulunmuş bir kişiyim. Ama o günkü şartlarda dokunulmazlığa farklı bakıldığı için bu gerçekleşmedi. 

DAVA REDDEDİLMİŞTİ

Yalnız buna ilaveten şunu da hatırlatmak isterim ki dokunulmazlık, milletvekili dokunulmazlığı hukuk davalarında geçerli değildir. Dolayısıyla hukuk davası, o zaman diğer genel başkan yardımcılarıyla birlikte benim için de açıldı hatta mal varlığıma tedbir getirildi. Dolayısıyla bu dava yapıldı ve neticede hiçbir sorumluluğumuz olmadığı için bu dava reddedildi. 

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI

Tekrar bu konunun tekrar gündeme getirilmesiyle ilgili şunu söylemek isterim; Cumhurbaşkanlığı makamı Türkiye'nin en yüce makamıdır. Cumhurbaşkanı Türkiye'nin birliğini, beraberliğini ve bütün Türk milletini temsil eder. Açıkcası, tek kaygım Cumhurbaşkanlığı makamının 'dokunulmazlığı var mı, yok mu' tartışmalarıyla zedelenmesidir. Çünkü bunun yansımalarını Türkiye içinde görmezsiniz, Türkiye dışında çok daha farklı şekilde yansır. Türkiye'nin itibarıyla ilgili konulardır... 

YARGILANMAKTA TEREDDÜTÜM YOK

Ama şunu da söylemek isterim ki; hukuki prosedür neticelendiğinde eğer bazılarının iddia ettiği gibi bir durum ortaya çıkarsa, bu konuda yargılanmaktan şahsım adına benim hiçbir şüphem, tereddütüm yoktur. Bunu da açıkça ifade etmek isterim. Bu konuyla ilgili herhangi bir endişe duymadığımı da açıkça söylerim. 

Eğer bu hukuki prosedür neticelenir ve bunun neticesinde bazılarının iddia ettiği gibi netice de ortaya çıkarsa o zaman, tekrar söylüyorum, şahsım adına herhangi bir kaygım, endişem söz konusu değildir. Bunu açıkça tüm kamuoyuyla paylaşmak isterim ve bu konuyu da burada açıkçası kesmek isterim.''