BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Gelecekte en büyük silah tohum

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, tohumculuğun Türkiye'de son on yılda sektör haline geldiğini söyledi.

Abone ol

Tohum Üreticileri ve Alt Birliği, (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Türkiye'deki tohum üreten firmaların dünyadaki rakip firmalara göre çok genç olduğunu ancak buna rağmen tohumculuk sektöründe çok iyi bir noktaya gelindiğini belirtti.

Tohumun çok stratejik bir ürün olduğunu söyleyen Aygun,''Tohum hayatın başlangıcı. Eğer tohum üretmiyorsanız paranız olsa bile tohumu satın alacağınız yer onu satmadığında, o ürünü bulma şansınız yok. Üretimin ana kaynağı tohum olduğu için, bana göre gelecekte en büyük silah tohum. Tohumculuk Türkiye'de ve dünyada yükselen bir değer. Dünyadaki savunma sanayinin sahipleri, silah tüccarları tohumcu oluyorlar, tohum firmalarının hisselerini alıyorlar. Türkiye bir tarım ülkesi ve sanayisi tamamen tarıma endeksli. Bu yüzden birinci sınıf tarım arazilerinin korunması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, tohum ihtiyacını kendi üretimiyle karşıladığını anlatan Aygun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Türkiye tohum ihtiyacının yüzde 99,6'sını kendi üretiyor. Türkiye, 68 ülkeye tohum ihraç ediyor. Bu ülkeler arasında ABD, İsrail, Almanya, İtalya, gibi büyük ülkeler de var. Hedefimiz, 2023'te Türkiye olarak ilk üçe girmek.''