BIST 9.872
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,75
HABER /  DÜNYA

Gazze'ye yardım gemisi yola çıktı

İngiltere'deki Yahudi örgütleri tarafından organize edilen Irene adlı İngiliz bandralı Gazze Yardım Gemisi Kıbrıs'tan yola çıktı.

Abone ol

Yerel saatle 13:30 sularında Kıbrıs'tan Gazze'ye hareket eden gemide İngiltere ve İsrail başta olmak üzere Almanya, ABD, Hollanda, İsviçre, Danimarka, Fransa, Avustralya ve Avusturya'dan Yahudi eylemciler bulunuyor.

Gazze'deki İsrail ablukasına karşı olan Yahudiler, İngiliz bandralı bir gemiyle Gazze'ye doğru yola çıktı. Yardım gemisinin organizatörlerinden Yosh Kosminsky, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada İsrail devletinin Gazze politikasına karşı olduklarını ve ablukanın kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Yola çıkan yardım gemisinde çocuk oyuncakları, müzik enstrümanları, ders kitapları, balıkçılıkla geçinen Gazzelilere balık ağları ve sağlık ekipmanları yer alıyor. Yossi Kosminsky, geminin şiddet eylemlerine başvurmadan Gazze sahillerine ulaşmayı ve gemide bulunan yardım malzemelerine buraya indirmeyi planladıklarını söyledi. Yardımın Gazze halkıyla dayanışmayı sembolize ettiğini söyleyen Kosminsky, İsrail devletine de çağrıda bulunarak ablukanın bir an önce ve tamamen kaldırılmasını talep etti.

Gemiyi organize eden örgütlerden Filistinliler için Adalet İsteyen Yahudiler Derneği üyesi Richard Kuper, yola çıkan yardım gemisinin Gazze'deki ablukayı protesto eden sembolik bir gelişme olduğunu belirterek, İsrail'in Filistin topraklarını işgal politikasına karşı olduklarını söyledi. İsrail hükümetinin politikalarının bütün Yahudiler tarafından desteklenmediğini söyleyen Kuper, "Hem İsrail hükümetine hem de uluslararası topluma İsrail işgaline karşı seslerini duyurmaları çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

Gazze yardım gemisinin şiddetten uzak bir şekilde Filistin halkıyla dayanışma arzusu içinde olduğunu söyleyen Kuper, "Biz Gazze'ye ulaşmayı arzu ediyoruz. Ama bizim eylemcilerimiz kesinlikle şiddet olaylarına karışmayacaktır. İsrailli askerlerin de bize şiddet uygulamasına gerek kalmayacaktır." şeklinde konuştu.

Kıbrıs'tan Gazze'ye doğru yola çıkan gemide İsrail'den Yahudi aktivist Reuven Mokovitz, Rami Elhanan, Yonatan Shapira, Itamar Shapira, ABD'den Lilian Rosengarten, İngiltere'den Carole Angier, Glyn Secker, Almanya'dan Edith Lutz gibi isimler bulunuyor. Ayrıca İsrail Channel 10 News (Kanal 10)'dan Eli Osherov adında bir İsrailli gazeteci de bulunuyor.

Bu arada Gazze yardım gemisi Avrupa Yahudileri, Filistin için Adalet, Barış isteyen Amerikalı Yahudi, Barış için Amerikalı Yahudiler, İşgale Karşı Yahudiler Derneği tarafından organize edildi.