BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.241,53
HABER /  DÜNYA

Gazze'de ateşkes için flaş anlaşma!

Gazze'de ateşkes için umut doğdu. ABD, tarafların 72 saatlik ateşkes için anlaştığını duyurdu.

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'de cuma günü 08.00'den itibaren 72 saatlik geçici insanî ateşkes kararının İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiğini duyurdu.

Yayınlanan ortak bildiride, ateşkesin 1 Ağustos Cuma sabahı yerel saatle 08.00'de başlayacağı açıklandı. İsrail ordusunun kara birlikleri bu süre zarfında yerlerinden ayrılmayacak.

Kerry ve Ban, "Bu insanî ateşkes başlayana dek her iki tarafa da kendilerini tutmaları ve ateşkesin şartlarına sadık kalmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Hamas Sözcüsü, 72 saatlik ateşkes kararına uyacaklarının sözünü verdi.

AFP'ye bilgi veren ABD'li bir diplomat, İsrail - Filistin görüşmelerinin cuma günü Mısır'da başlayacağını aktardı.

DAVUTOĞLU'NDAN TEŞEKKÜR
 
Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ateşkesin kalıcı olması temennisinde bulundu. Davutoğlu, ateşkes için emeği geçen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed Atiyye'ye ve Hamas lideri Halid Meşal'e teşekkür etti.

davutoglu-ateskes.jpg 
 
1390 KİŞİ ÖLDÜ
 
Ateşkes öncesi İsrail'in saldırıları tüm şiddetiyle devam etti. Gazze’nin Şecaiyye semtinde oturan Risale Gazetesi muhabiri Muhammed Daher'in evi İsrail ordusu tarafından bombalandı. Muhammed ile birlikte annesi, babası ve kız çocuğu hayatını kaybetti. 

İsrail ordusu Maazi, Han Yunus, Şecaiyye, Deyr Belah, Museyrat, Beyt Hanun, Beyt Lahiye, Cabalya ve Tuffah semtlerini bombaladı. Topçu birliklerinin yoğun saldırısı altında bulunan semtlerde birçok resmi ve sivil bina isabet aldı. Savaş uçakları tarafından da vurulan bölgelerde bazı evlerde yangın çıktı.

7 Temmuz’da başlayan saldırlarda İsrail şimdiye kadar 1390 Filistinli'yi öldürdü, 8 bin kişiyi ise yaraladı.