BIST 9.867
DOLAR 32,59
EURO 35,03
ALTIN 2.459,81
HABER /  GÜNCEL

'Gaz odası' açıklaması baba Le Pen'i adaylıktan etti

Fransa'da Ulusal Cephe kurucularından Jean-Marie Le Pen, Nazi gaz odalarını 'tarihte bir ayrıntı' olarak tanımlayınca, parti lideri kızı Marine Le Pen'in dahi tepkisini çekmişti. 86 yaşındaki baba Le Pen, bölgesel seçimlerdeki adaylığını geri çekti.

Abone ol

Fransa'da Ulusal Cephe kurucularından Jean-Marie Le Pen, hâlâ partinin lideri olan kızıyla yaşadığı ve kamuoyuna yansıyan sert tartışmalar üzerine, bölgesel seçimlerden çekildiğini açıkladı.

Marine Le Pen, babasının bir kez daha Nazi gaz odalarını "tarihte bir ayrıntı" olarak nitelemesini kınamıştı. Jean-Marie Le Pen, Nazilerle birlik olan Fransa'nın 2. Dünya Savaşı sırasındaki lideri Philippe Petain'i destekler bir konuşma yapmıştı.

Bunun üzerine parti lideri Marine Le Pen, babasının siyasi anlamda intihar ettiğini belirtti ve bölgesel seçimlerde babasının aday olmasını desteklemeyeceğini açıkladı.

Jean-Marie Le Pen, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, "Ulusal Cephe için en iyi aday olduğunu düşünmesine rağmen güneydoğudaki Paca bölgesinde aday olmaktan vazgeçtiğini" bildirdi.

Le Penler arasındaki tartışma, geçen hafta boyunca Fransız basınında manşet olmuştu.

Fransız haber ajansı AFP, 86 yaşındaki baba Le Pen'in, adaylıktan çekilirken de, Ulusal Cephe'nin oy toplama şansını artırabilmek için ırkçı ve Yahudi aleyhtarı imajını temizlemeye çalışan kızına yeni bir sorun yarattığını belirtti.

Jean-Marie Le Pen, Le Figaro'nun çekildiği adaylığa kimin geçmesini istediği sorusuna yanıt olarak, parti içinde yıldızı yükselen bir isim olarak kabul görenm ve Marine Le Pen'den daha muhafazakar görüşlerle öne çıkan 25 yaşındaki torunu Marion Marechal-Le Pen'in ismini verdi.

Jean-Marie Le Pen, "Marion kabul ederse listenin başında çok iyi bir isim olur. En iyisi o. Benden sonraki demeyeceğim ama, öyle" dedi.