BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  GÜNCEL

Formula 1 patronu 2 milyar dolarlık vergiden kurtuldu

Formula 1 araba yarışlarının başkanı Bernie Ecclestone, İngiltere vergi dairesi ile yaptığı gizli bir anlaşma sonucu, potansiyel olarak 1,2 milyar sterlini bulan vergi borcundan muaf tutuldu.

Abone ol

Formula 1 yarışlarının başkanı Bernie Ecclestone, İngiltere vergi dairesi ile yaptığı gizli bir anlaşma sonucu, potansiyel olarak 1,2 milyar sterlini bulan vergi borcundan muaf tutuldu.

BBC'nin Panorama programının ele geçirdiği belgelere göre, anlaşma gereğince Ecclestone sadece 10 milyon sterlin ödeyerek vergi borcundan kurtuldu.

Vergi dairesi, Ecclestone ailesinin vergi borcuyla ilgili olarak dokuz yılı bulan bir soruşturmanın ardından anlaşma yolunu teklif etmişti.

Formula 1 patronu Almanya'da da bir bankere 26 milyon sterlin rüşvet vermekten yargılanıyor. Savcılık Ecclestone'un Formula 1'in denetimini elinde tutmak için rüşvet verdiğini iddia ediyor.

Ecclestone ise para verdiğini kabul etse de bunun rüşvet olmadığını ve şantaj kurbanı olduğunu söylemişti.

Offshore aile vakfı

Ecclestone 1995'te Formula 1'in televizyonda yayın hakkını alarak büyük bir kâr sağlamış, kısa bir süre sonra ise bu parayı offshore hesaba yatırarak o zamanki karısına devretmişti.

Ecclestone'un eski karısı ise parayı Lihtenştayn'da bir aile vakfına transfer etmiş ve ardından büyük bir kâr karşılığında ve İngiltere vergi sistemine tabi olmayacak şekilde satmıştı.

Bu, İngiltere tarihinde en büyük brieysel vergi kaçırma olayı olarak değerlendirmiş, satış olayı İngiltere vergi sistemi içinde yapılmış olsaydı Ecclestone ailesinin 2 milyar dolar (1,2 milyar sterlin) vergi ödemesi gerekeceği bildirilmişti.

Vergi dairesiyle anlaşma

Panorama programı, İngiltere vergi müfettişlerinin Ecclestone'un vergi işlemlerini dokuz yıl boyunca araştırdıktan sonra 2008'de 10 milyon sterlin ödeme sonucu bu defterin kapatılması önerisinde bulunduğunu ortaya çıkardı.

Ecclestone vakfının avukatlarından Frederique Flournoy'in verdiği bilgiye göre vakfın altı haftalık faiz geliri 10 milyon sterlin civarında.

Ecclestone, "çok adaletsiz" olarak gördüğü miras vergisinden kurtulmak için varlığını eski karısına transfer ettiğini belirtti.

Avukat Flournoy Alman savcılığına verdiği ifadede, Ecclestone'un boşandıktan sonra eski karısından yılda 100 milyon dolara yakın ödeme aldığını ifade etti.