BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.439,55
HABER /  GÜNCEL

Firari tümamiral ABD'den sığınma istedi

İzmir askeri casusluk davası soruşturması kapsamında yakalama kararı çıkarılan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ABD'den sığınma istedi.

Abone ol

Hakkında yakalama emri bulunan ve TSK'den çıkarılan eski Tümamiral Uğurlu, ABD'den sığınma talebinde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Türk askeri ABD'den sığınma istiyor.
 
İzmir’de FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturmada hakkında yakalama emri çıkartılan ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihracına karar verilen eski Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, ABD’den sığınma talep etti.

DARBE GİRİŞİMİ SONRASI ABD'DEN DÖNMEDİ

ABD'nin Virginia eyaletindeki NATO karargahında görevli Uğurlu, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye dönmeyerek Amerikan makamlarından sığınma istedi.

22 TEMMUZ'DAN BU YANA HABER ALINAMIYOR

Norfolk'taki NATO üssünde görev yapan firari Uğurlu'nun 22 Temmuz'da görev yerinden ayrıldığı, bir daha kendisinden haber alınamadığı öğrenildi. 

CASUSLUK DAVASINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda "FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanması"na yönelik soruşturma başlatmıştı.

Aralarında Fetullah Gülen ve FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 24 kişi hakkında gözaltı kararı veren Bato, 2'si amiral 6 muvazzaf askerin de savcılığa getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına talimat göndermişti. Bu çerçevede hakkında yakalama kararı çıkarılan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun ifadesi alınamamıştı. 

Uğurlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ordudan ihraç edilen subaylar arasında yer almıştı.

KRİTİK BİLGİLERE SAHİP OLUNACAK BİRİMLERİN BAŞINDAYDI

FETÖ/PDY üyesi olmakla suçlanan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun, 2011 yılı Yüksek Askeri Şura'da terfi alıp Tuğamiral olduktan sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda kritik öneme ve bilgilere sahip olunacak birimlerde başkanlık yaptığı belirtildi.

ELEKTRONİK HABERLEŞMEYİ TAKİP EDİYORDU

Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, 2011 yılında tuğamiral olduktan hemen sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde gerçekleştirilen tüm elektronik haberleşmeleri takip ve koordine eden MEBS Başkanlığı yaptı. Aynı birimin amiraller dahil personele tahsis edilen cep telefonlarından da sorumlu olduğu öğrenildi.

Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun, bu kritik görevle tüm yazışmaları kolayca takip edip, amirallerin bile kimlerle telefon görüşmesi yaptığını öğrenebildiği, böylelikle fişlemeler için önemli bilgilere ulaşabildiği iddia edildi. Tümamiral Uğurlu, 2012 yılında Yüksek Askeri Şura kararlarıyla da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı yapıldı. Bu kritik görevde de Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun, bütün komutanlık personelinin atama, yer değiştirmesinde etkili olduğu, ayrıca kişisel bilgilere de kolayca ulaşıp, bunları belli noktalara aktardığı, öne sürüldü.

FETÖ'CÜ SAVCILARIN GÖLCÜK BASKININDA ORADAYDI

6 Aralık 2010'da FETÖ'nün savcıları Gölcük Donanma Komutanlığı'na baskın yaptığında Aktürk, Gölcük'te Turgut Reis firkateyninde 2'nci komutan olarak görev yapıyordu. Birlikte görev yaptığı dönemdeki tüm gemi komutan ve ikinci komutanları tutuklanırken o terfi ettirildi.