BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.451,99

FİNANSAL SAĞLIĞINIZ YERİNDE Mİ?

“Para, para, para… Varlığı bir dert, yokluğu yara…”

Hayat, ilişkiler ve bunların yönetimi ile geçiyor. Ev, aile, çocuk, iş, kız arkadaşlar ve para! Yanlış duymadın. Tatil, alışveriş, fatura ödemesi vb. hayatının her yerinde parayla ‘ciddi’ bir ilişkin var. Cüzdanına bu gözle hiç bakmadın değil mi?

“Para, para, para… Varlığı bir dert, yokluğu yara…”

Para senin için ne demek? Bu soruyu hiç sordun mu kendine? Düşün!  Özgürlük, mutluluk, bağımsızlık, kısıtlama, stres, güven… Hangisi? Hiç biri mi?  Para senin için ne anlama geliyorsa, parayla olan ilişkini de bu anlam belirliyor.

Finansal sağlık, paranın miktarı ile ilgili bir kavram değil. Ya bir gün parasız kalırsam korkusuyla yaşamak da sürekli borç içinde yaşamak da finansal sağlıksızlık göstergesi olabilir. Ruh sağlığı gibi finansal sağlık da insanı ve çevresini etkiliyor.  Belki borç içerisinde yaşadığın için seni mutsuz eden bir işte çalışıyorsun. Şarkı söyleyerek işe gitmediğin için de eve dönerken yorgun, mutsuz ve yıpranmış geliyorsun. Bu çocuğunla olan iletişimini, evdeki enerjini kötü etkiliyor. Belki bir akşam arkadaşlarınla yemeğe çıktın. Kredi kartı borcun almış başını gidiyor. Gitmesen mutsuz olacaksın, gitsen suçluluk hissedeceksin. Bu ikilem içerisinde geçen günlerin sonunda reflü olmuşsun, haberin yok. Para endişesiyle yaşarken, mevcut durumunu en iyi şekilde yaşaman da mümkün olmuyor. Zaman kadar değerli bir şeyi kaygılarla geçirmek yerine, sana kendini iyi hissettirecek şeylerle geçirmek istemez misin?

Kararlı ol

Her ilişkide olduğu gibi parayla olan ilişkini geliştirmek için zaman ve emek harcaman gerek. Öncelikle durumun farkına varman önemli. Para hayatının merkezinde mi? Stres kaynağın mı? Ve sen bu durumdan rahatsız mısın? Değişime hazır mısın?

İki hafta için günlük tutmaya başla hemen. Para ile ilgili her şeyi yaz. Harcama, ödeme, kenara para ayırma, borç alma/verme… Bunları yaparken aklından geçenleri, hissettiklerini… Karşına çıkacak olan sonuç, senin para karakterinin göstergesi. Kendini yargılama, suçlama ve utanma. Durumun farkına vardın ve şu anda harika bir noktadasın. Rahat uyuman için yapman gerekenleri biliyorsun. Artık hareket zamanı…

Sağlık, sevgi ve para ile kalın.