BIST 9.579
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.489,26

Aşk Mı Para Mı?

Zeynep ve Hakan. Birbirlerini çok seviyorlar ve evlenmek istiyorlar.  Her konuda anlaşamasalar da çözemedikleri sorunları yok. Para konusu dışında… Zeynep, zor bir çocukluğu olduğu için dikkatli para harcamayı tercih ediyor. Hakan, babasının işinde çalışıyor ve hiç para sorunu yaşamadığı için canı ne isterse alıyor. Zeynep, Hakan’ın müsrif olduğunu düşünüyor ama söyleyemiyor. Çünkü O’nu kıracağını düşünüyor. Hakan, Zeynep’i fazla tutumlu buluyor ama söyleyemiyor. Çünkü O’nu eleştirerek üzeceğini düşünüyor. Bir yastığa ömür boyu baş koymak isteyen Zeynep ve Hakan para konusunu konuşmadan nasıl evlenecek? İki gönül bir olunca bütçe de seyran olur mu?

Zeynep ve Hakan düşüncelerini birbirlerine ifade etmedikleri müddetçe olmaz.

Paranın anlamını konuşun

Cüzdanınızdan çıkarın paranızı. Gitsin size ekmek alsın. Şaka yapmıyorum. Paranız kendi kendine hiçbir şey yapamaz.  Durduğu yerde azalmaz ya da artmaz. Paranın tek başına bir değeri ve anlamı yok. Ona anlam veren sizsiniz. Sizi, siz yapan değerleriniz içerisinde paranın bir araç olduğunu hatırlayın. Eşinizle de paranın anlamını konuşun. Para sizin için ve eşiniz için ne ifade ediyor anlayın.

Para karakterinizi öğrenin

Parayla ilişkiniz karakterinizin bir parçası. Para, elinizin kiri mi yoksa olmazsa olmaz bir şey mi? Borçla yaşamaya mı alışkınsınız yoksa borcunuz varken uyku uyuyamaz mısınız? İflas etme, para kazanamama gibi korkularınız var mı? Riski sever misiniz yoksa garantici misiniz? Buna benzer birçok soru mevcut. Eşinize para karakterinizi anlatın ve onunkini de öğrenin.

Samimi olun

Eşler her konuda birbirlerine açık ve samimi olmalı. Birbirinizi yargılamayın. Hiçbir şey için suçlamayın. Nedenleri anlamaya çalışın. Düşündüklerinizi incitmeden söyleyin. Ev bütçesini konuşurken isteklerinizi, beklentilerinizi açıkça ifade edin. Ortak kararlar ve hedeflerle evlilikler daha uzun ömürlü oluyor. Siz de finansal hedeflerinizi birlikte karar alarak belirleyin.

Gizli borç yapma

Eşlerin birbirinden gizli ailesine, kredi kartına veya bir arkadaşına borcu olabilir. Belki eşinize sürpriz yapmak için borç aldınız. Belki ailenize destek olmanız gerekti, borçlandınız. Eşiniz bunu hissedebilir ve hatta öğrenebilir. Bu durumda istemediğiniz sonuçlar doğar. Gizli borçlanmayın. Eşinizle açık açık konuşun. Ortada bir sorun varsa birlikte çözün. Bu ilişkinizi güçlendirir.

Finansal Nefes Alın

Sizin, eşinizin ve evinizin ayrı banka hesapları olsun. Finansal özgürlük alanı yaratın. Buradan gizli para harcamayı anlamayın. Eşiniz sürekli kuaföre gidiyor diye kızıyor musunuz? Eğer kendisine ait bir hesabı olursa hem eşiniz daha rahat kendisine bakar hem de size sadece beğenmek kalır. Diyelim ki ailenizin paraya ihtiyacı var ve ev bütçenizden kesinti yapamıyorsunuz. Size ait bir hesap olursa rahatlıkla ailenize verebilirsiniz ve eşinizle aranızda sorun yaşamazsınız.  Hayat müşterek ama hesaplar müşterek olmak zorunda değil.

Evlilikte para konularında doğru ya da yanlış diye bir şey yok. Her çift konuşarak kendi doğru ve yanlışlarını belirler.

Size bir mail kadar uzağım. Yazın. Tüm maillerime cevap veriyorum.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın.

Sevgililer Günü planı yapmadıysanız 7 hesaplı plan için:

http://www.paradurumu.tv/7-hesapli-sevgililer-gunu-plani/