BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

FED toplantısından devam kararı çıktı

ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi toplantısı sona erdi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası ( Fed ), son aylarda ekonomide ve istihdamda olumlu gelişmelerin görülmesine rağmen, aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarına, istihdam piyasasında kayda değer bir iyileşme görülene kadar devam edileceğini açıkladı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki gün soran toplantısının ardından duyurulan kararlara göre, aylık 85 milyar dolar tutarındaki varlık alımlarına devam edilecek.

Açıklamada, istihdam piyasası son aylarda olumlu görünüm sergilemesine rağmen, işsizlik oranlarının halen istenilenin seviyenin üzerinde seyrettiği belirtildi. İşsizlik oranı yüzde 6,5 ve enflasyon oranı yüzde 2,5 olarak gerçekleşene kadar, sıfıra yakın faiz politikasının aynı şekilde devam edeceği tekrarlanan açıklamada, yüzde 0,25 olan politika faizinde değişikliğe gidilmediği ifade edildi.

Açıklamada, işsizliğin 2015 yılında ana hedef olan yüzde 6,5'e düşmesinin beklendiği kaydedilerek, daha önce yüzde 2-2,3 aralığında olacağı belirtilen ABD ekonomisinin 2013 yılına ilişkin büyüme tahmini yüzde 2,3-2,8 aralığına revize edildi.

Buna göre Fed, 2014 ve 2015 yılı için yüzde 3 olarak öngördüğü büyüme tahmini değiştirmedi, daha önce yüzde 1,3-2 aralığında öngördüğü 2013 yılına ilişkin enflasyon tahminini ise, yüzde 1,3-1,7 aralığına düşürdü.

BERNANKE SORULARI YANITLADI

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fed Başkanı Ben Bernanke ise, FED'in varlık alımlarına devam edeceğini tekrarlayarak, ''Fed tahvil alımının maliyeti yönetilebilir durumda. Fed uygun gördüğü şekilde varlık alımının hızını ayarlayabilir'' dedi.

İstihdamın son aylardaki olumlu performansına rağmen, ekonomik büyüme hızının yüksek olmadığını kabul eden Bernanke, ''Rakamsal ekonomik hedefler yol gösterici levhalarımız, tetikleyicilerimiz değil'' ifadelerini kullandı.

ENDİŞE VERİCİ OLABİLİR

Ekonomik toparlanmanın ''memnuniyet verici'' seviyede olmadığını belirten Bernanke, uygulanacak mali politikaların 2013 yılında büyümeyi güçleştirebileceği uyarısında bulunarak, bu yıl olası bir ekonomik yavaşlamamın endişe verici olabileceğine dikkati çekti.

Güney Kıbrıs'ta yaşanan borç krizine ilişkin soruları da cevaplayan Bernanke, hali hazırda mevcut durumun ABD için bir risk unsuru olmadığını vurgulayarak, ''Güney Kıbrıs'la ilgili meselelere dahil değilim, zor bir problem olduğunu biliyorum, (Güney Kıbrıs'ta) ciddi bir finansal açık söz konusu. Belli riskler olduğunu herkes farketmeli, oldukça zor bir durum, izlemeye devam edeceğiz. Güney Kıbrıs'taki sorun daha çok bankacılık sisteminin büyüklüğünden kaynaklanıyor. ABD ekonomisi için herhangi bir risk görmüyoruz'' diye konuştu.