BIST 9.892
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.463,43
HABER /  DÜNYA

Eski Cumhurbaşkanı hayatını kaybetti!

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi, geçirdiği kalp krizi sonucu 82 yaşında yaşamını yitirdi.

Abone ol

İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

İran Lideri Ali Hamaney'in yakın arkadaşlarından olan Rafsancani, Hamaney'i İran siyasetine dahil eden kişilerden biri olarak biliniyor.

İran devrim lideri Humeyni'nin vefatından sonra yerine geçecek kişiyi seçmek için toplanan dönemin Uzmanlar Meclisi'nde, Humeyni'den nakil ile "Hamaney benden sonra lider olsun" sözü damgasını vurmuş ve Hamaney Humeyni'den sonra Rafsancani'nin desteğiyle işbaşına gelmişti.

Muhafazakar kanattan gelen Rafsancani, İran halkının tercihlerine saygı gösteren bir siyasetçiydi. Özellikle son açıklamalarında ülkenin kaderini halkın tercihleri ve seçimin belirlemesini savunuyordu.

Onun bu yönü reformist lider Muhammed Hatemi'nin cumhurbaşkanı seçimlerine katılmasıyla (1997) belirginleşti. Halkın çoğunluğunun reformist bir lideri desteklemesi onu da halkın yanında yer almaya götürdü. Muhafazakar Rafsancani o dönem reformistleri himaye etmeye başladı. Bu yönelişi muhafazakar Mahmud Ahmedinejad'la girdiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde netleşti. Reform yanlıları da o seçimde Rafsancani'yi desteklediler. Böylece Rafsancani'yle kadim dostları muhafazakarlar arasındaki mesafe belirginleşmeye başladı.

Her ne kadar ülkedeki muhafazakarların lideri durumundaki Hamaney'le zamanla bazı konularda anlaşamasalar da aralarındaki ihtilafı direk dile getirme yerine dolaylı eleştirilerle yaptılar.

REFORMİSTLERİ DESTEKLEMESİ

2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformistlerle birlikte olup Mir Hüseyin Musevi'yi desteklemesi ve sonrasında çıkan olaylarda muhafazakarların Rafsancani'nin ailesine uyguladığı baskılar, aradaki ayrılığı belirginleştirdi.

Rafsancani'nin kızı Faize Rafsancani reformist tavırlar ve açıklamaları nedeniyle muhafazakarlardan ağır hakaretler işiterek gözaltına alındı, oğlu Mehdi Haşimi ise rüşvet verme iddiasıyla 10 yıl hapse mahkum edildi.

Tüm bunlara rağmen Rafsancani'nin makamını kullanarak çocuklarına siyasi ayrıcalık sağlamaması halkın Rafsancani'ye yakınlığını arttırdı.