BIST 9.774
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.457,70
HABER /  DÜNYA

Esad ile ilgili inanılmaz iddialar!

Suriye'deki kaynaklar Esad hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulunurken, köşeye sıkıştığı an elinden gelen herşeyi yapıcağını açıkladı.

Abone ol

Suriye’nin elinde bulunan kimyasal ve biyolojik silahlar önemli bir endişe kaynağını oluştururken, sona yaklaşan Beşşar Esed rejiminin her türlü silahı kullanabileceği vurgulanıyor.

Beşşar Esed’in ülkeden ayrılmayacağını ve sonuna kadar savaşacağını ifade eden güvenilir kaynaklar, Esed’in düşmeye yakın her türlü silahı kullanabileceğine dikkat çekiyor. Kaynaklar, Esed rejiminin ömrünü uzatan asıl unsurun Rusya'dan çok ABD ve Batılı ülkeler olduğunu kaydederek Batı’nın “gizli desteğine” işaret ediyor.

ESED GÜNDELİK HAYATINI SÜRDÜRÜYOR

Suriye’de devam eden kritik süreç konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kaynaklar, Esed’in, bazı iddiaların aksine eşi ve ailesi ile Şam’daki evinde yaşadığını aktararak şöyle devam ediyor:

"Çok değişik iddiaları şaşkınlıkla takip ediyoruz. Esed'in Lazkiye'ye gittiğinden, Tartus'ta Rus üssünde kaldığına kadar çok sayıda iddia ortalıkta dolaşıyor. Beşşar Esed, eşi Esma ve çocuklarıyla birlikte başkent Şam'daki Ebu Rummane semtindeki evinde kalıyor. Yaşantısını normal olarak sürdürüyor. Hemen her gün ofisine gidip, gelişmeleri oradan takip ediyor. Şam’dan ayrıldığı yönündeki iddiaların tamamı gerçek dışı."

ESED SONUNA KADAR SAVAŞACAK

Kaynaklar, Beşşar Esed’in, düşeceğini anladığı an ülkeden ayrılacağı yönündeki kanıya da katılmıyor. Bir başka ülkeye sığınmasını ‘ihtimal dışı’ olarak değerlendiren kaynaklar Esed’in son ana kadar savaşacağını söylüyor. "Esed, sonuna kadar savaşacak. Çünkü süreci bu şekilde sürdüreceğine inanıyor. Savaşı kaybedeceğini düşünmediği için her hangi bir ülkeye sığınmayı da asla düşünmüyor. Libya lideri Kaddafi gibi sonuna kadar savaşacak. Ülkeden ayrılmayacak.” değerlendirmesinde bulunuluyor.

HER TÜRLÜ SİLAHI KULLANABİLİR

Esed'in elindeki biyolojik ve kimyasal silahları Türkiye gibi komşu ülkelere karşı kullanma ihtimalini değerlendiren kaynaklar, "Şu an için bu silahları ne Türkiye ne de başka ülkelere karşı kullanacağını sanmıyoruz. Çünkü bu adım uluslararası müdahale sebebi olur. Kendisi böyle bir müdahale istemediği için buna kalkışacağını sanmıyoruz. Ama köşeye sıkıştığı zaman muhalifler ve ülkedeki halka yönelik her türlü silahı kullanabilir." dedi.

ABD VE BATI ESED'E GARANTİ VERİYOR

Suriye'de Esed'in ömrünü uzatan asıl unsurun Rusya'dan çok ABD ve Batılı ülkeler olduğunu savunan kaynak, Batı’nın Esed’e “gizili desteğine” şu ifadelerle vurgu yapıyor:

"Esed sonrasında ülkeyi kimin yöneteceği belli olmadığı için ABD ve Batı, Esed'e el altından ‘dış müdahale olmayacak’ garantisi veriyor. Özellikle ABD, belirsizliğe oynamak istemiyor. Suriye'nin stratejik önemi var. Ayrıca İsrail'in güvenliği açısından Suriye hayati önem taşıyor. ABD bu yüzden Esed’in yerine gelecek kişi belli oluncaya kadar şu an için Esed'in durmasını istiyor; değişik kanallarla Esed'le bağlantılarını sürdürüyor."