BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,92
ALTIN 2.437,65
HABER /  GÜNCEL

Eric Garner'ın ölümüne sebep olan polise takipsizlik

ABD'nin New York kentinde siyah bir kişiyi gözaltına alırken kafasını bastıran ve boğularak ölmesine sebep olan polis hakkında takipsizlik kararı verildi. Çok sayıda kişi New York sokaklarına çıkarak kararı protesto etti.

Abone ol

ABD'de bir kişiye kelepçe takmak için kafasını bastıran ve boğularak ölmesine neden olan polis memuru hakkındaki suçlamalar düşürüldü.

New York'ta bir mahkemede yargılanan polis memuru Daniel Pantaleo büyük jüri karşısında savunma yapmıştı.

Jüri, Pantaleo hakkındaki suçlamaların düşürülmesi yönünde karar verdi.

Eric Garner'ın gözaltına alınırken öldüğü görüntüler daha sonra internete düşmüştü. Görüntülerde Garner'ı gözaltına almak isteyen polis memurlarının onu yere yatırdığı görülüyor. Astım hastası Garner defalarca "nefes alamıyorum" demesine rağmen, polis memuru Pantaleo Garner'ın yüzünü yere bastırmaya devam ediyor.

Ancak gözaltına alırken bu tür uygulamara başvurmak, New York polisi tarafından yasaklanmıştı.

Görüntüler, Garner'ın yerde yatan cansız bedeni ile devam ediyor.

New York adli tıp yetkilisi Garner'ın ölümüne "göğsüne yapılan baskının ve kelepçeleme sırasında yüzüstü yatırılmasının neden olduğunu" söylemişti.

Yetkili, astım ve kalp hastalığının da ölüme neden olduğunu eklemişti.

Obama: Ortada bir sorun var

Video, ülke çapında öfke yaratmış ve sert bir şekilde eleştirilmişti.

Fakat görüntülerin jüri tarafından kanıt olarak kabul edilmediği öğrenildi.

Ailenin avukatı Jonathon Moore, jürinin görüntüleri delil kabul etmemesini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi.

Kararın açıklanmasının ardından New York'ta eylemler düzenlendi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise eylemcilere çağrıda bulunarak, "Garner'ın adını şiddet ve vandalizmle lekelememelerini" istedi.

ABD Başkanı Barack Obama, "Azınlık toplumlarının hukukun kendilerine adil bir şekilde yaklaşmadığından endişelendikleri" yorumunda bulundu.

Obama, "Bu ülkede birine hukuk çerçevesinde eşit davranılmıyorsa, bu bir soruna işaret eder be benim görevim bu sorunu çözmektir" dedi.

Adalet Bakanlığı'ndan bazı yetkililer ise ABD basınına "soruşturmayı federal büronun devralacağını" söyledi.

Karar, Ferguson şehrinde siyah silahsız bir genci öldüren beyaz polis hakkındaki suçlamaların düşürülmesinden bir hafta sonra geldi. Ferguson'daki olaya dair verilen karar, ülke çapında neden olmuştu.

Obama bu hafta başında; polislerin eğitimi, halk nezdinde itibarlarının güçlendirilmesi ve 50 bin polise takılacak kameralar için Kongre'den 236 milyon dolar istemişti.