BIST 9.882
DOLAR 32,46
EURO 34,84
ALTIN 2.447,50
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'ın Köşk adaylığı için şok iddia

Yazar Tarhan Erdem, mevcut sistemde cumhurbaşkanı ve başbakan arasında 'yetki kavgası' yaşanacağı uyarısında bulundu.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın adaylığının anayasayı ihlal teşebbüsü olduğunu iddia eden Radikal si yazarı , Erdoğan'ın kazanması halinde ülkede huzur kalmayacağını savundu.

Seçimleri en iyi tahmin eden isimler arasında yer alan Tarhan Erdem, bugünkü köşesinde Başbakan Erdoğan'ın neden cumhurbaşkanı adayı olmasına karşı çıktığını yazdı.

2007'de değiştirilen cumhurbaşkanlığı sisteminin yeni bir krize yol açacağını düşünen Erdem'e göre, “yetkili” değil, “sorumlu başbakan” ile “yetkili ve sorumsuz” cumhurbaşkanı arasındaki ilişki nedeniyle çatışma yaşanacak.

Erdoğan'ın Köşk'e çıktığında çatışmanın kaçınılmaz olacağını savunan yazar, Meclis başkanı Cemil Çiçek'in siyasilere bu sorunun çözümü için yaptığı çağrıyı gündeme getirdi.

SAĞLIKSIZ İLİŞKİ

Erdem, yazısını Erdoğan'a üslubunu ve üç dönem kuralını değiştirmesi çağrısında bulunarak tamamladı:

"Halktan önemli oranda oy almış ve seçimden dört ay sonra da cumhurbaşkanlığı köşküne çıkacak bir kişi ile parti genel kongresinden seçilmiş olan bir başbakanın ilişkisidir Çiçek’in hatırlattığı. O başbakanın durumu biliyor olması ve hatta açıklanmış olması da bu ilişkinin sağlıksızlığını değiştirmez.

Bu ilişkinin sağlıklı olmasını bir yana koyalım, adaylığın ilanı daha başlangıçta anayasayı ihlal teşebbüsüdür, anayasaya meydan okumadır.

Diyeceksiniz ki, bu anayasayı ihlalin (bozmanın, sakatlamanın) ne sakıncası var? Haklı bir sorudur ama, yürürlükteki anayasa metni nihayet hukuksal bir belgedir, bu halde kalmasının sorumlusu, 1991 sonrasının meclisleridir; hepsi o anayasadan aldıkları güçle meclistedirler, onların kabul ettikleri metin kanun olmaktadır!

Özetle, Sayın Erdoğan’ın adaylığı sağlıksız siyasal bir durum oluşturacak ve anayasayı ihlal edecektir.

Bu nedenle benim merakım, Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına adaylık kararını, dostları ve parti yoldaşlarının ne ölçüde etkileyebileceğidir. Etkileyeceklerine inansınlar veya inanmasınlar, bütün dostları adaylık öncesinde bir biçimde, görüşlerini kendisine söylemeli veya duyurmalı, düşüncelerini adaylık ilanından önce kamuoyuyla paylaşmalıdırlar. Sayın Cemil Çiçek, zor ve haklı olanı zamanında yapmıştır. 

HUZUR KALMAZ

Sayın Çiçek’e naçizane katıldıktan sonra, görüşümü özetlemek istiyorum:

Sayın Erdoğan, cumhurbaşkanlığına aday olmamalıdır, aday olursa başkanlığı kazanamaz; kazandığı takdirde, bulabildiğim yumuşak bir deyimle ifade edeyim; ülkede huzur kalmaz!

Sayın Erdoğan bu durumu değiştirebilir mi? Son iki yıl hariç diline hâkim, deneyimli bir siyaset adamı tabîi değiştirebilir; üç dönem kuralının kalkmasını kongresine sunar, olayların mecrasında kanalında akmasını sağlar, kendisi de, halk da esenliğe kavuşur!"

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?