BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'ın Gül'e mesajı ve yüzde 52 hesabı!

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aklındaki oyun planını köşesinde analiz eden Murat Yetkin, Başbakan'ın Abdullah Gül'e verdiği mesajların arka planını yazdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi AK Parti'deki hesapları mercek altına alan Radikal yazarı Murat Yetkin Başbakan Erdoğan'ın Abdullah Gül'e verdiği dolaylı mesajları kritik etti. "Erdoğan için şu anda önemli olan bir tek şey var: Yüzde 52 üzeri anketini sağlayıp 10 Ağustos’taki ilk turda seçilmek." diyen Yetkin, Erdoğan ile Gül arasındaki denklemin yanıt bekleyen önemli sorular taşıdığını yazdı.

İşte Yetkin'in yazısındaki ilgili bölüm:

GÜL'E DOLAYLI MISIR ELEŞTİRİSİ

* Erdoğan dün AK Parti grubuna hitabında sözü Mısır’daki darbeye getirdi. Geçen yılki darbenin lideri General Abdülfettah Sisi’yi şimdi cumhurbaşkanı seçildiği için tebrik etmeyi kabul edilemez bulduğunu, yanlış bulduğunu söyledi…

Oysa daha geçenlerde Türkiye adına bu tebrik mesajını gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmuştu. Erdoğan böylelikle Gül ile aralarında devlet yönetimine dair siyasi bir konuda ayrılık vurgusu yapmış oldu.

Gül’le bir mesaj daha

* Erdoğan Çankaya’ya çıkarsa, AK Parti’nin (geçmişte ANAP ve DYP gibi) bir gerileme devrine girmemesi için tek çarenin Cumhurbaşkanı Gül’ün Erdoğan’ın yerini alması olduğu iddiaları bir süredir kuliste konuşuluyordu. Erdoğan’ın “Bütün Cumhurbaşkanlığı yetkilerini kullanırım” demesi üzerine, bunun “Hükümet işlerine müdahale” anlamına geleceğini okuyan Gül, gölgede başbakan olmayacağını, o koşullarda Erdoğan’ın yolundan çekileceğini ilan etmişti.

BENİM KOŞULLARIMLA YERİME GEÇEBİLİRSİN

Dün, hükümetin ve partinin (AK Parti kaynakları ikisinin ayrılması senaryosunun söz konusu olmayacağını söylüyor) başına kimin, hangi koşullarda geçeceğinin konuşulacağı Erdoğan-Gül muhtemel görüşmesi öncesinde Erdoğan aynı görüşü tekrarladı.

Bunun anlamı Gül’e, ‘yerime geçeceksen memnun olurum, ama benim koşullarımla’ demekti.

Böyle bir görüşmenin 1 Temmuz’dan önce yapılıp yapılmayacağı, yapılırsa bunun Gül’ün siyasete ara verip vermeyeceği, parti ve hükümetin başına parlamento seçimlerine dek Bülent Arınç’ın mı ya da kimin geçeceği hep cevabını arayan sorular.

YÜZDE 52 ANKETİ

Ama sorunları önüne geldikçe adım adım çözme yöntemini izleyen Erdoğan için şu anda önemli olan bir tek şey var: Yüzde 52 üzeri anketini sağlayıp 10 Ağustos’taki ilk turda seçilmek.
Bir yandan CHP ve MHP ve diğer Ekmeleddin İhsanoğlu destekçisi partiler, diğer yandan Kürt ve sol seçmenle HDP’nin adayı (bir ihtimal Selahattin Demirtaş) bastırır, anketler yanlış çıkar, Erdoğan yüzde 50’yi tutturamazsa ne olur?

ERDOĞAN'IN KÜRT KARTI

O durumda Erdoğan Kürt kartı dâhil, her yöntemi deneyerek 24 Ağustos’taki ikinci turu garantilemeye çalışır. Ama kimine göre, işi zora bırakmamak için Kürt kartını 10 Ağustos’tan önce oynayıp HDP engelini aradan çıkarmayı da düşünebilir. Bunlar hep birkaç hafta içinde belli olacak.

MURAT YETKİN YAZILARI