BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın da katıldığı en kritik NATO zirvesi!

BRÜKSEL'deki NATO zirvesinde. NATO liderleri ilk kez yeni ABD Başkanı Donald Trump'le tanışacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı NATO zirvesi uzmanlara göre son yılların en kritik görüşmesi olacak.

Abone ol

NATO'ya bağlı üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geliyor. Transatlantik ilişkilerin yeni yönünü belirleyecek toplantıda NATO liderleri, ABD Başkanı Donald Trump'la ilk kez buluşacak.

Aslında NATO liderler toplantısı, geleneksel olarak ABD'de seçilen yeni başkanın ittifak üyeleriyle tanışması amacıyla yapılıyor. Buna rağmen yarınki zirvede gündem yoğun. Zirvede terörle mücadele öncelikli konular arasında yer alıyor. İttifakın tehditlere karşı daha etkin hale gelmesi de gündeme gelecek.

TRUMP OLAY ÇIKARIR MI?

ABD Başkanı Donald Trump'ın zirvede NATO'nun ABD için önemine vurgu yapması bekleniyor. Trump, seçim kampanyaları sırasında NATO'yu "modası geçmiş" bir kurum olarak nitelendirmişti. Acak başkan seçildikten sonra fikir değiştirdi.

Trump, "NATO için o zaman modasi geçmiş demiştim, NATO artık modası geçmiş bir oluşum değil. NATO'nun DAEŞ'e karşı mücadelede Iraklı ortaklarımıza daha fazla destek vereceği bir rol oynayacağına inanıyorum" dedi.

Zirvede gündeme gelecek bir başka konu da yük paylaşımı olacak. Washington yönetimi, Avrupa ülkelerinden savunma harcamalarını artırmalarını istiyor.

Liderler geçen yılkı Varşova Zirvesi'nde savunma harcamalarının gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sini teşkil etmesi yönünde karar aldı. Donald Trump o kararın önemine vurgu yapacak.

Toplantıda AB-NATO kurumsal işbirliği de gündeme gelecek. Almanya, AB'nin NATO'dan bağımsız olarak bir askeri yapıya kavuşması gerektiği görüşünü savunuyor.

NATO da kendisiyle rekabet içinde olmadığı sürece AB'nin savunma kapasitesini geliştirmesine olumlu yaklaşıyor. Ancak bu fikir, ittifakın bazı üyeleri tarafından tereddütle karşılanıyor.

Zirvede Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecine giren İngiltere'nin ise NATO'ya yeniden daha fazla ağırlık vereceği yönünde niyet beyan etmesi bekleniyor.

Liderler zirvesi NATO'nin yeni merkez binasında yapılacak.
Liderler zirvesi NATO'nin yeni merkez binasında yapılacak. 

KARADAĞ YENİ ÜYE OLARAK YER ALACAK

Karadağ'ın da ittifakın yeni üyesi olarak temsil edileceği zirvede Rusya ile olan ilişkiler, Ukrayna ve Afganistan'daki gelişmeler de müttefiklerin çantasında olacak.

Toplantı sonunda savunma harcamaları ile terörle mücadele konusunda prensip kararları alınacak. Herhangi bir sonuç bildirisi yayımlanması ise beklenmiyor.

Zirve, iç politikada Rusya ile istihbarat paylaşımı konusunda zor bir dönem geçiren Trump'ın güvenlik ve istihbarat paylaşımında Avrupalı müttefiklerine güven tazelemesi için önemli bir fırsat olarak nitelendiriliyor.

ERDOĞAN'IN GÖRÜŞME TRAFİĞİ YOĞUN

Bugünkü NATO Zirvesi'nde Türkiye'yi temsil edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun bir programı var. Erdoğan, AB yetkilileriyle bir araya gelecek. Ayrıca çok sayıda ikili görüşmesi de olacak. İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel o isimlerden bazıları.

MERKEL'LE İNCİRLİK KONUŞULACAK

Almanya Başbakanı Angela Merkel İncirlik krizini ele almak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelecek. İki liderin görüşmesi Türkiye saatiyle 16.30'da başlayacak.

MAY İLE STRATEJİK GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de İngiltere Başbakanı Theresa May'le de görüşecek. Masada Türkiye ile İngiltere arasında savunma alanındaki stratejik işbirliği anlaşması olacak. TFX muharip savaş uçağı projesi de değerlendirilecek.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından iki ülke arasında imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşması da görüşülecek konular arasında yer alıyor.Terörle mücadele ve Kıbrıs sorununun çözümü de gündeme gelecek diğer konular arasında.

TRUMP YEMEĞİ ÖNCESİ ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir diğer önemli görüşmesi Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la olacak. Macron'un, ABD Başkanı Donald Trump ile yiyeceği öğle yemeği öncesi, Erdoğan'la görüşecek olması dikkat çekiyor.

Türkiye ise terörle mücadelede Fransa'yla işbirliğinin önemine dikkat çekecek.

AB LİDERLERİYLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekim 2015'ten bu yana Brüksel'de ilk kez Avrupa Birliği liderleriyle bir araya gelecek.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin Türkiye'yi siyasi denetime alması kararının ardından yapılacak ilk yüz yüze görüşme, ilişkilerin seyri açısından büyük önem taşıyor.

Cumharbaşkanı Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'la görüşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilişkilerin geleceği konusunda AB’nin kararsız tutumundan duyulan rahatsızlığı dile getirmesi bekleniyor.

Türkiye'nin AB'ye yönelik, güvenlik ve dış politika konularında üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirdiği de hatırlatılacak.

Buna karşın AB'nin Ankara'ya vaatlerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlık iletilecek.

VİZE MUAFİYETİ DE MASADA OLACAK

Türkiye, AB ile Gümrük Birliği'nin genişletilmesini, vize muafiyetinin sağlanmasını ve terörle mücadelede karşılıklı işbirliğinin artırılmasını talep edecek.

Türkiye'nin tam üyelik perspektifinden vazgeçmediği de bir kez daha dile getirilecek.