BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.437,99
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'ı endişelendiren anket sonucu!

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Konsensus Araştırma Şirketi'nin yaptığı son cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçlarını bugünkü köşesinden yayınladı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa AK Parti'nin oy oranı kaç olur?

Erdoğan ve AK Partililer başta olmak üzere herkesin merak ettiği bu sorunun yanıtını Konsensus Araştırma Şirketi'nin yaptığı anket verdi.

Habertürk si yazarı 'nın bugünkü köşesinden paylaştığı anket sonuçlarına göre, Erdoğan'ın olmadığı bir AK Parti yüzde 6 oy kaybediyor.

Konsensus'un anketörleri, son anketlerinde deneklere şu soruyu da sordular:

"Eğer Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki ilk seçime kadar AK Parti Genel Başkanlığı'ndan ayrılırsa AK Parti'ye oy verir misiniz?"

Geçen seçimlerde oyunu AK Parti'ye vermiş olduğunu açıklayan deneklerin yüzde 86.6'sı "Evet oyumu yine AK Parti'ye vermeye devam ederim" derken, yüzde 13.4'i "Erdoğan yoksa AK Parti'ye oy vermem" yanıtını verdi.

Bu durumda AK Parti'nin halen yüzde 45.5 civarında olan oy oranı yaklaşık yüzde 6.1'lik bir düşüş yaşıyor ve yüzde 40'ın biraz altına iniyor.

RÜZGAR TERSİNE DÖNEBİLİR

Araştırma sonuçlarını analiz eden Altaylı, "Tabii bu bugünkü durum. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması halinde oluşacak hava, estirilecek rüzgâr, bu düşüşü tersine çevirebilir. Ancak seçim kampanyasında Erdoğan'ın meydanlara çıkamayacak olması ise bu düşüşe katkıda bulunabilir" yorumunda bulundu.

Altaylı'nın çıkardığı sonuç ise şöyle:

"Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, Erdoğan, kazanması halinde "baskın" bir erken seçimle Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğa ulaşmak ve "başkanlık sistemini" getirmek isteyecektir.
Bence Başbakan Erdoğan'ın şu anda anketlere bakarak ulaşmak istediği veri "bu çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı."

ANKETTEN GÜL ÇIKTI

Konsensus'un yaptığı araştırmada deneklere "Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa AK Parti'nin başında kimi görmek istersiniz?" sorusu da sorulmuş.

Bu soruya verilen yanıtlar şöyle sıralanmış:

Abdullah Gül: Yüzde 37.3

Bülent Arınç: Yüzde 17.2

Ali Babacan: Yüzde 12.0

Ahmet Davutoğlu: Yüzde 11.9

Numan Kurtulmuş: Yüzde 10.1

Binali Yıldırım: Yüzde 3.5

Cemil Çiçek: Yüzde 2.4

AK PARTİ'NİN BAŞINA KİM GEÇSİN?

AK Parti seçmeni olduğunu söyleyen deneklerin Erdoğan'dan sonra AK Parti Genel Başkanı olarak kimi görmek istedikleri sorusuna verdikleri yanıtlar şöyle sıralanmış:

Abdullah Gül: Yüzde 38

Ahmet Davutoğlu: Yüzde 17

Bülent Arınç: Yüzde 17

Numan Kurtulmuş: Yüzde 9