BIST 9.882
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.463,03
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan AB'ye çok sert vize mesajı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'nin vize konusundaki taleplerine tepki gösterdi. AB'nin vize serbestisi vermese de Türkiye'nin yoluna devam edebileceğini söyleyen Erdoğan, AB'nin 3 milyar euroluk ödemeyi ise yapmadığını açıkladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB'nin Suriyeli mülteciler için Türkiye'ye vereceğini açıkladığı 3 milyar avroluk ödemeyi henüz yapmadığını söyledi. Vize serbestisi verilmese de Türkiye'nin yoluna devam edeceğini belirten Erdoğan, AB'ye çok sert sözlerle yüklendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB'da yaptığı konuşmada, Türkiye'yi vize serbestisi konusunda oyalamaya çalışan AB'yi gündemine aldı. AB'ye daha önce verilen 'vize sözünü' hatırlan Erdoğan, ''AB vize serbestisini getirir. Başbakanken bunlar bize söz verdi. Daha sonra ne yaptılar, 'Biz bunu Haziran'da yapalım, şunu şunu yapacaksınız' diye 72 madde öne sürdü. Bunlar yoktu nereden çıktı? 5 maddeden biri felaket. Terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz dediler. Avrupa'da parlemento önüne kurulan terörist çadırına neden müsade ediyorlar önce bunun yanıtını vermeliler.'' dedi.

'İMZALAR ANKARA'DA ATILDI'

İmzaların Ankara'da atıldığını söyleyen Erdoğan ''Vize konusunda bize daha önce verilmiş sözleri bunların, bu yılın ekim ayıdır. İmzalar Ankara Palas'ta bu şekilde atıldı. Şu andaki 'Hazirana çektik, çekiyoruz', bu dört aylık olay var ya, bunların hepsi sadece kendilerine yeni ve tıkama için bir yol arama projesidir. Temenni ederim ki daha önce verdikleri sözü tutarlar ve en geç Ekim ayında bu işi bitirirler. Şimdi bitirirlerse 'hayırlı olsun' deriz.'' şeklinde konuştu.

'OLMADI DEVAM EDERİZ'

Vizelerin kalkması ihtimaline değinen Erdoğan, ''Bütün bunlarla birlikte bu işler oldu oldu. Olmadı yolumuza aynı şekilde devam ederiz. Dik duracağız dik.'' dedi.

Avrupa Birliği tarafından 3+3 milyar avro olmak üzere mülteciler için Türkiye’ye para gönderme kararı almıştı. Ancak AB’nin yardım için Türkiye’den proje istemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisine neden oldu. Erdoğan, "3 milyon mülteciye bu millet bakıyor, değil mi? Ne dediler; 'Biz size yılda 3 milyar avro vereceğiz'. Peki bu parayı verdiler mi şu ana kadar? Yok. Hala orta sahada top çeviriyorlar. Verecekseniz verin.’’ Şeklinde konuştu.

'DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?'

AB’nin çadırkentler kurulmasına rağmen böyle bir tutum sergilemesine sert çıkan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bize proje verin diyorsunuz, dalga mı geçiyorsunuz, ne projesi? Biz uyguladık. Biz çadır kurmuşuz, bize hala proje gönderin diyorlar. Bu asaletimizle dalga geçmektir.''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mültecilere yardım yaparken para beklenmediğini de belirterek, ''G-20'de dedikki, sizden lütuf istemiyoruz. Sizden para beklediğimiz için yapmadık ki... 10 milyar dolarlık faturalı harcamamız var sadece. Rakam ortada, hala oyalıyorlar. Sanki çok para verecekler. Sen bunu benim bütçeme vermeyeceksin ki.'' dedi.