BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.442,97
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan 1915'te ölenlerin torunlarına taziye dileği

Türkiye 1915 olaylarına dair tavrını bir kez daha yineledi. Başbakan Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada hayatını kaybedenlerin torunlarına başsağlığı dilerken, 'olayların siyasi çatışma konusu yapılması kabul edilemez' dedi.

Abone ol

1915 olaylarının yıldönümüne bir gün kala, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yazılı bir açıklama yaptı ve dönemin araştırılması için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısını yineledi.

Erdoğan, olaylarda hayatını kaybedenlerin torunlarına taziye dileğinde bulunurken, Türkiye'nin "soykırım tartışması'' konusundaki tavrını yineledi.

"Türkiye Cumhuriyeti hukukun evrensel değerleriyle uyumlu her düşünceye olgunlukla yaklaşmaya devam edecektir" diyen Erdoğan, "Fakat 1915 olaylarının Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi de kabul edilemez" diye devam etti.

Ermenistan ve Ermeni diasporası Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'da yaşayan Ermenilerin zorla göç ettirilmesi nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon Ermeni'nin yaşamını yitirmesinin soykırım olarak tanınmasını istiyor.

Aralarında Almanya, Fransa, İsveç ve Rusya'nın da olduğu 20'ye yakın ülke 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanırken, geniş bir Ermeni diasporasına sahip olan ABD bu ülkeler arasında yer almıyor.

Başbakan Erdoğan açıklamasında "Bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek kabul edilebilir olmadığı gibi ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir," ifadelerini kullandı.

Erdoğan açıklamasında "20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" dedi.

Erdoğan, ortak tarih komisyonu kurulması teklifini açıklamasında yinelerken, Türkiye Cumhuriyeti arşivlerinin tüm araştırmacıların kullanımına da açık olduğunu söyledi.