BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.439,17
HABER /  POLİTİKA

'Bedelli askerlik'te umutlar tazelendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan referandum öncesi verdiği sözün arkasında... Bedelli her an çıkabilir.

Abone ol

Bedelli askerlik konusunda Genelkurmay ile görüşmelerini sürdüren hükümet, uygulamayı hayata geçirmekte kararlı. Bu defaki 'Bedelli daha ucuz olacak ve ödeme kolaylığı getirilecek...

İş yaşamına atılmış ya da lisansüstü eğitim yapmakta olan yüzbinlerce gencin beklediği bedelli askerliğin çıkartılması yolunda hükümet içinde güçlü bir iradenin ortaya çıktığı öğrenildi. AKP'den adının açıklamasını istemeyen bir milletvekili Taraf Gazetesi Ankara Temsilcisi Lale Kemal'e konuşarak, gerek mecburi askerliğin süresi, gerekse bedelli askerlik imkanının yaratılması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner arasında görüşmelerin yapıldığını hatırlatarak, "Başbakan bedelli askerliği istiyor. Hükümet bedelli askerliğin uygulamaya konması konusunda kararlı" dedi. Alınan bilgiye göre bedelli askerlikten yararlanacak olanlardan daha az miktarda para tahsil edileceği ve ödeme kolaylıkları getireleceği belirtiliyor.

ERDOĞAN SÖZÜNÜN ARKASINDA

Erdoğan, referandum öncesinde bedelliyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, önlerine geldiğinde değerlendirecekleri yolunda bir açıklamayla bu uygulamaya yeşil ışık yakmıştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise tek tip askerlik modeliyle ilgili bir soru üzerine, TSK'nın bu konuda yaptığı çalışmayı anımsattıktan sonra, "Prensip olarak askerlik süresinin bu kadar uzun olmasına karşıyım. Kısada eşitliği konuşabiliriz" demişti.

ASKERLE ORTA YOL ARANIYOR

Taraf'a konuşan emekli bir askeri kaynak, hükümetin YAŞ sürecinde olduğu gibi yasalardan kaynaklanan yetkilerini kullanıp bedelli askerlik konusunda da gerekli iradeyi göstereceğini söyledi. Yani Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, göreğv gelmesinin hemen akabinde yaptığı açıklamada, eğitim seviyeleri ne olursa olsun 9 ya da 12 ay olarak kamuoyunda spekülasyonu yapılan tek tip askerlik modelinin uygulamaya konacağını söylemişti. Ancak hükümet, bu konuda nihai kararı verecek olanın siyasi otorite olduğunu, AKP Genel Başkan Yardımcılarından Hüseyin Çelik'in Hürriyet gazetesine yaptığı açıklama ile netleştirmişti. Gerek askerlik süresinin ne kadar olacağı gerekse bedelli askerlik uygulamasının, TSK'nın ihtiyaçlarıyla paralel olacağını belirten bir askeri kaynak, Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçları da göz önüne alınarak makul bir kararın ortaya çıkacağına işaret etti.