BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.436,75
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Engelliler nasıl oy kullanacak?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Engellilerin seçimlerde oy kullanabilmesi için hangi önlemler alınmıştır, yeterli midir?” diye sordu.

Abone ol

Tanrıkulu, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi; “2013 yılı sonu itibariye Türkiye’de kaç engelli vardır? Engel türlerine göre bunların sayıları nelerdir? Cinslere, yaşa, eğitime, istihdama, yardım alma durumuna, engellilik nedenlerine vb. göre ayrı istatistikler çıkarılmış mıdır, sonuçları nelerdir?

Çalışabilir engellilerin istihdamı için kamunun örnek olması gerekmektedir. 2002 yılından beri, Başbakanlık genelgeleriyle ve tarafınızdan defalarca yapılan açıklamalarla kamudaki engelli kotasının hızla doldurulacağı söylenmektedir. İş Yasası’nın 30. Maddesine göre özel ve kamu kesiminde kaç engelli işçi istihdam edilmesi gerekmektedir, bunun ne kadarı gerçekleştirilmiştir? Devlet Memurları Yasası’nın 53. Maddesine göre istihdam edilmesi gereken engelli memur sayısı kaçtır, bunun ne kadarı hakları olan kadrolara yerleştirilmiştir?
4857 ve 657 sayılı yasalarda belirtilen engelli istihdam kotaları doldurulmamış ise neden boş tutulmaktadır?

Çalışamayan, çalışamayacak durumda olan engellilere ne kadar aylık verilmektedir? Verilen aylıklar insan onuruna, altına imza attığımız Birleşmiş Milletler Sözleşmelerinde belirtilen insanca yaşanacak gelir düzeyine uygun mudur?

Türkiye'de İmar Yasası 1997 yılında değiştirilmiş ve yapıların engellilere uygun inşası zorunlu tutulmuştur. TOKİ tarafından yapılan veya yaptırılan binalarda TSE’nin standartları uygulanmakta mıdır?

Engellilerin yaşamlarını kolaylaştıran tıbbi destek araçlarının tekerlekli sandalye, işitme cihazı gibi araç ve gereçlerin sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanan bedelleri neden düşük tutulmaktadır?

Engelli öğrencilerin eğitimlerinin sürdürülmesi için hangi tedbirler alınmaktadır? Bina, eğitim ve yardımcı kadroları yeterince sağlanmış mıdır?

Toplu ulaşım araçlarından yararlanamayan engelliler zorunlu olarak bireysel araç almak durumunda kalmaktadır. Yaşamlarını kolaylaştıran, günlük yaşamlarını sürdürmeleri için zorunlu olan bu araçlardan neden KDV alınmaktadır?

Engellilerin haklarından yararlanmaları için çok önemli olan sağlık kurulu raporlarını belirleme yönetmeliği Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilmiş kurallara ne kadar uygundur?

Tıbbi zorunluluk veya ailevi yetersizlik nedeniyle bakıma muhtaç olan yaşlılar ve zihinsel engelliler için kaç tesis yapılmıştır?

Cezaevlerinde bulunan engelli tutuklu ve hükümlüler için gerekli olanaklar, başta tıbbi ve psikolojik olmak üzere destek ve hizmetler verilmekte midir? Tuvalet, banyo vb. gibi hijyenik konularda gerekli tedbirler alınmış mıdır? Diğer tutuklu ve hükümlülerin yararlandığı havalandırma vb. her türlü olanaktan yararlanmaları sağlanmakta mıdır?
Engellilerin spor olanaklarının geliştirilmesi için mevcut federasyonlara hangi katkılar yapılmaktadır?

Engellilerin seçimlerde oy kullanabilmesi için hangi önlemler alınmıştır, yeterli midir? Görme engellilerin oylarını kendilerinin kullanabilmeleri için oy pusularıyla ilgili hükümlerde bir değişiklik yapılacak mıdır?”