BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ekonomik kriz önlemleri uzatıyor

''Hazine garantili borçlar için vergi gelirleri tahsilatından yapılacak kesintinin yüzde 40'ı geçemeyeceğine'' ilişkin önerge, muhalefetin, ''son dakika golü'' tepkisine yol açtı.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu eleştiriler üzerine, önergenin sadece Ankara Büyükşehir Belediyesine değil, tüm büyükşehir belediyelerine yönelik olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen tasarının 2. bölümünde yer alan 12. maddesi üzerinde, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli bir önerge verdi.

Kabul edilen önergeye göre, ilgili idarelerin 1 Mart 2010 tarihinden önce doğmuş borçları ile bu tarihten önce Hazinece verilen garantilerden veya ikrazen kullandırılan kredilerden kaynaklanan Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Hazine alacakları için genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından, bu idarelere ayrılacak paylardan yapılacak kesinti oranı yüzde 40 ile sınırlandırılacak. İlgili idarelerin mevcut borçları için yapılacak kesintide sınır korunacak ancak yeni oluşacak borçların zamanında ödenmesi teşvik edilecek. Bu amaçla yeni borçlar için kesinti sınırı uygulanmayacak.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, kabul edilen önergenin, Ankara Büyükşehir Belediyesinin borçları için verildiğini öne sürdü.

Hamzaçebi, ''Önerge, Ankara Büyükşehir Belediyesine büyük kolaylık sağlıyor. Ankara Belediyesi vergi borcunu ödememe konusunda tescillidir. Alacağı olduğunda başka belediyelerin gırtlağına sarılan Hükümet, sıra Ankara Büyükşehir Belediyesinin borçlarına gelince bunu yapamıyor. Hükümet, bu belediyeye hiçbir şey yapamamaktadır, sadece 'yürü ya kulum' demektedir'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı da önergeyi, ''son dakika golü'' olarak nitelendirdi. Baratalı, ''emeklilerin arkasına saklanarak verilen önergeyle, sorumsuzca kamu kaynaklarını kullanan Ankara Belediyesinin borçlarının ötelendiğini'' öne sürdü.

Başkent'e karşı görevlerini yapamayan, sınıfta kalan bir belediyenin, temize çıkarılmak istendiğini ifade eden Baratalı, Hazineye borcu olan bu belediyenin neden üzerine gidilmediğini sordu.

CHP'li Baratalı, Ankara Büyükşehir Belediyesinin borçlarını ötelemek, af getirmek yerine, özel bir kanun getirilmesini önererek, ''Ankara'nın Başkent olması nedeniyle, daha fazla imkan tanıyalım. Bu daha namusluca olur, bu teklifi ben de desteklerim'' dedi.

-''877 MİLYON LİRA TAHSİL ETTİK''-

Milletvekillerinin eleştirileri üzerine söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2009'un 3. çeyreği itibarıyla Ankara Büyükşehir Belediyesinin Hazine garantili dış borcunun ''sıfır'' olduğunu ifade ederek, ''ASKİ'nin 36 milyon lira, Adana Belediyesinin 205 milyon lira, Antalya Belediyesinin 87 milyon lira, Bursa Belediyesinin 68 milyon lira ve Eskişehir Belediyesinin 169 milyon lira, vadesi henüz gelmemiş borcu var'' dedi.

Bu önergenin, Ankara Büyükşehir Belediyesine yönelik bir düzenleme olmadığını ifade eden Şimşek, bunun, bütün büyükşehir belediyelere yönelik olduğunu söyledi.

Şimşek, Maliye olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesinin borçlarını takip ettiklerini belirterek, 2003-2009 döneminde belediyeden yaklaşık 877 milyon lira tahsil ettiklerini kaydetti.

Tasarının görüşmelerine devam ediliyor.