BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47

Eğitimde “ölçme ve değerlendirme” nasıl yapılıyor?..

Ölçme ve değerlendirme dersinin amacı ne? Katkısı ne oluyor? Kişilere ne veriyor?

Ölçme ve değerlendirme özellikle Eğitim Fakülteleri’nde okutulan bir ders… Ne kadar yararlı oluyor bilmiyoruz, ama bir programın daha mezun vermeden değiştirildiğini görünce dersin amacına uygun olarak uygulanmadığını anlıyoruz. Peki bu dersin amacı ne? Katkısı ne oluyor? Kişilere ne veriyor? v.b. sorulara cevap aramak istedik.

Önce alıntılarımızı verelim;

Okul  içi Ölçme ve Değerlendirme  Diploma Programının, derslerine  göre  değişmekle  beraber,  ortalama  olarak %25’ni içermektedir. Değerlendirmeler  pratik  çalışmalar (deneyler), projeler, bazı  konular  üzerine  yazılan  yazılar, yabancı  diller   ve  Bilgi  Kuramı  için sözlü  sunumları  içermektedir. Okul  içi Ölçme  ve Değerlendirmeler ders  öğretmenleri  tarafından  yapılmaktadır. Ancak  değerlendirmeler  her  dersin  kendisine ait  IB  uzmanları  tarafından yurt  dışında gözden geçirilmektedir. Kriterlere  uygun  bulunmayan  değerlendirmeler,  IB  uzmanları  tarafından tekrar değerlendirilmeye  alınır. ()

“Ölçme, belli varlıkların veya olayların çeşitli özelliklere sahip olup olmadığının, sahipse sahip oluş derecesinin gözlenip, gözlem sonuçlarının sayısal sembollerle ifade edilmesidir. Değerlendirme, ölçme sonuçlarını uygun ölçütlerle karşılaştırmak yoluyla bazı değer yargılarına ulaşmaktır. Değerlendirme sürecindeki en önemli öğe ölçüttür; çünkü hem ölçme sonuçlarının kendi başlarına fazla bir anlamı yoktur hem de kullanılan ölçüte göre değer yargısı ve dolayısıyla karar değişecektir.

“Birbirinden farklı işlevleri olmakla birlikte birbirinin tamamlayıcısı olan ölçme ve değerlendirme arasındaki ilişki şöyle açıklanabilir:
– Değerlendirme ölçmeye göre daha kapsamlıdır; çünkü ölçmeyi de içine alan bir kavramdır.
– Ölçme ve değerlendirme sürecinde her zaman önce ölçme, sonra değerlendirme gelir.
– Genel olarak ölçme daha objektiftir. Bir anlamda fotoğraf çeker gibi mevcut durumu ortaya koyar. Değerlendirme ise yargıya dayandığı ve ölçüte göre değiştiği için subjektiftir.
– Ölçme bir değişkenin miktarını gösterir, yani bir betimlemedir. Değerlendirme ise, bu miktarın yeterli olup olmadığını ya da amaca uygun olup olmadığını gösteren bir hüküm, yani bir yargılamadır.
– Değerlendirmenin doğru olması, ölçmenin doğruluğuna bağlıdır.” (http://notoku.com/egitimde-olcme-ve-degerlendirme-nedir/)

“Kısaca ölçme, herhangi bir özelliği (nesne, olay, durum), o özelliğin niteliğine uygun bir araçla karşılaştırarak, sonucu aracın birimi cinsin ifade etme işidir. Ölçme işlemi sonunda nesnelerin, olayların, durumların belli bir nitel ve nicel özelliğe sahip oluş dereceleri belirlenmeye çalışılır. Ölçme sonucunda elde edilen değerlere ölçüm denir.

 “Ölçme sırasında değişkenlerin bazı özellikleri gözlenir. Bu özelliklerden bazıları doğrudan gözlenirken, bazı özellikler de dolaylı olarak gözlenirler. Bu durum, doğrudan ve dolaylı ölçme kavramlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Doğrudan ölçme; ölçülecek özelliğin doğrudan ölçülmesidir. Örneğin boy, ağırlık gibi özellikler bu tür ölçmeyle ilgilidir. Dolaylı ölçme; ölçülecek özellikle ilgili olduğu varsayılan, başka özelliklerin gözlenmesi işidir. Örneğin, sıcaklık, başarı, tutum, zekâ gibi özellikler bu tür ölçmeyle ilgilidir.”

“….değerlendirme bir yargıya, bir karara ulaşma işlemidir. Karara ya da yargıya ulaşabilmek için elimizde öncelikle, ölçme sonuçlarının ve bu ölçmelere uygun bir ölçütün ya da ölçütlerin bulunması gerekir. Ölçme sonuçları hakkında anlamlı bir karara ulaşabilmek için, ölçütle ya da ölçütlerle karşılaştırılması gerekir. Ulaşılacak yargının geçerli olabilmesi öncelikle ölçütün geçerli olmasına bağlıdır. Değerlendirmenin yapılabilmesi bir ölçme sonucuyla, bir ölçütü gerektirir.” (http://tebesirtozu.blogcu.com/egitimde-olcme-ve-degerlendirme/3156850)

“Ölçme ve değerlendirme, öğrencinin eğitim öğretim süreçlerindeki performansıyla ilgili bilgilerin derlenerek analiz edilmesidir. Ölçme değerlendirme süreçlerinde değişik  aşamalarda öğrencilerin neleri bildikleri, anladıkları, yapabildikleri ve hissettikleri belirlenmeye çalışılır. Eğitim ve öğretim sürecinin en temel unsurlarından biri olan ölçme ve değerlendirme, belirlenen eğitim hedeflerine ulaşılıp ulaşılamadığına karar vermede kullanılır. 

Ölçme ve değerlendirmenin amaçları nelerdir?

Eğitim öğretim süreçleri planlanırken öğretim hizmeti verilecek grubun çok iyi tanınması gerekir bu amaçla öğrencilerin hazır bulunuşluklarının belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması,

Yürütülen eğitim öğretim sürecindeki öğrenme eksiklik ve güçlüklerinin belirlenmesi uygun çalışmaların planlanması,

Sürecin sonunda bir bütün olarak tüm öğretim etkinliklerinin değerlendirilmesi ve sürecin etkililiği konusunda analizler yapılması,

Düzenlenen eğitim öğretim süreçlerinin sürecinin tam öğrenme etkinliklerine, gruba ve öğrenciye uygun hale getirilmesi,

Eğitim öğretim sürecinin sonunda öğrenme düzeylerinin belirlenmesi ve yorumlanması,

YGS-LYS çalışmaları kapsamında deneme uygulamaları yaparak, uygulama sonuçlarının ilgili birimlerle paylaşılması,

Anabilim Eğitim Kurumlarına öğrenci seçmek ve yerleştirmek amacıyla “Anabilim Giriş Sınavlarının düzenlenmesi,

Eğitim- öğretimi geliştirmek, her öğrenciyi sahip olduğu nitelikler kapsamında en üst seviyeye taşımasına yardımcı olmak amacıyla bilgi toplayarak eğitimin paydaşlarına etkili geri bildirimler verilmesi Anabilim Eğitim Kurumları Ölçme Değerlendirme Biriminin amaçları arasında yer almaktadır.” (http://www.anabilim.k12.tr/con/781/351/Amac)

 Bu dersin amacı ve içeriği:  öğretmen adayı öğrencilere eğitimde ölçme ve değerlendirmeyle ilgili yöntem, araç ve yaklaşımlarla ilgili bilgi ve deneyim kazandırmaktır.  

 

 Değerlendirmenin eğitim sistemindeki yeri, değerlendirmenin amaçları, öğeleri. Ölçmenin anlamı, ölçmede ölçek, eğitimde bazı ölçme yaklaşımları, ölçme araçları, ölçme araçlarında aranan nitelikler. Hata ve güvenirlik, güvenirliğin hesaplanması ve yöntemleri. Geçerlik türleri ve hesaplanması. Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerin ölçülmesi ve karşılaşılan güçlükler. Eğitimde ölçme araçlarının kullanılma amaçları. (http://egitimbilimleri.kocaeli.edu.tr/fakulte_ortak_olcme_ve_degerlendirme.html)

 

 

               Değerler

Akademik etiğe uygun davranmak

İnsan odaklılık

Demokratik yönetim anlayışı

Liyakat

Adalet ve güven

Mesleki adanmışlık

Çevreye duyarlılık

Kağıt üstünde çok güzel çalışmalar yapılmış ve amaçlar belirtilmiş. Her zaman dediğimiz gibi uygulamalar sağlıklı yapılıyorsa çok mükemmel sonuçlar verecektir. Bu amaçlara göre  yetişen öğretmenler mükemmel olmalı!.. Ve mükemmel nesiller yetiştirmeli!..

Yetiştiriliyordur herhalde!?

Ne dersiniz?

AZİZ  SANCAR’I KUTLUYORUZ…

Türk bilim adamı Aziz Sancar, Nobel ödülünü dün İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen görkemli bir törenle İsveç Kralı 16. Carl Gustaf'ın elinden aldı. 2015 yılında kimya, fizik, biyoloji, tıp, edebiyat ve ekonomi dallarından Nobel'e layık görülen bilim insanları için düzenlenen tören sırasında Mozart'ın Türk Marşı'nın da seçilmesi Aziz Sancar'a jest olarak yorumlandı. Sancar bu ödülü;  “hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları” sayesinde kazandı.

Mardin/Savur’lu  bir çiftçi ailesinin 8 çocuğundan birisi olan ve

 115 yıllık Nobel tarihinde 2. kez Nobel ödülü alan Prof.Dr. Aziz Sancar’ı gönülden kutluyor, sağlıklı yıllar diliyoruz.

7.- 40.  ve 52. GECE YOKMUŞ!...,

“Din Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu, bu konuda sıkça gelen "Ölünün ardından 7'nci, 40'ıncı ve 52'nci gecesi gibi uygulamaların dinî hükmü nedir?" ve benzer sorular üzerine şu fetvayı verdi: "Ölen bir müslümanın usulüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır. Bunun dışında yapılması gereken 7'nci, 40'ıncı ve 52'nci gün veya bunların duası gibi zaman ve şekle bağlanmış bir görev yoktur. Bunların hiçbir dini dayanağı da bulunmamaktadır. Bu itibarla söz konusu günlerde ölüye yönelik merasimler düzenlenmesi bid’attır; 'Her bid’at da dalalettir'. Ancak, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere hayır-hasenat yapılabileceği gibi çeşitli vesilelerle dua da edilebilir." ()

 İyide şimdi ne olacak? Bazı açıklamaları nedeni ile bir çok uzman eleştirilmişti. Diyanet; toplum tarafından yapılan bu uygulamaları “biat” kabul etti. Madem öyle, neden yıllarca açıklama yapılmadı? Neden bugün beklenildi? O zaman bazılarının söylediği/anlattığı/ezber bozan konular da birkaç yıl sonra doğruymuş denecek mi? Kafaların karışması veya dini konuların zamanında açığa kavuşturulmaması kimin suçu? Veya, bu kararda, bugüne kadar görev yapmış Diyanet İşleri Başkanları ve yönetim kurulları da aynı görüş temi? Yarın, bir başka tartışmanın içine girilmesin?!..Hassas konular, aman dikkat!...

OSMANLI OCAKLARI…

“Habertürk'ün haberine göre Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık'a bir yazı göndererek, söz konusu yapılanmanın himayelerinde olmadığını ve gerekenin yapılmasını istedi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 12 Kasım'da gönderdiği yazıda, Derneği'nin Cumhurbaşkanı'ın adını kullanarak yürüttüğü faaliyetlerden duyduğu rahatsızlığı iletti. Bunun üzerine Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu adına 4 Aralık'ta bir genelge yayımlayarak Osmanlı Ocakları Derneği ve benzer girişimlerde bulunan art niyetli kişiler ve sivil toplum örgütleriyle ilgili kamu kurumlarını uyardı.” (Basından)

Son yıllarda Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın adını kullanarak ya da arkasında olduğunu söyleyerek iş yapan kişiler/kuruluşlar türedi. Buna bir son verilmesi gerekti, inşallah uygulaması da olur. Teşekkürler.

 

Jose Saramago  demiş ki;

“Yapacağımız her hareketten önce ciddi olarak düşünmeye başlasak,
Vereceği sonuçları önceden kestirmeye çalışsak,
Önce kesin sonuçları, sonra rastlantısal sonuçları,
Daha sonra da ortaya çıkması düşünülebilecek sonuçları düşünmeye kalksak,
Aklımıza bir şey geldiğinde, bulunduğumuz yere çakılır,
Hangi yöne olursa olsun bir adım bile atamazdık.”