BIST 9.891
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,71

Dünya Yetimler Vakfı faaliyete geçti…

Yetimler Vakfı, Yüksel Çavuşoğlu, Kul olmak, Çocukları eğitmek,

Mütevelli Heyet Üyesi olduğum,  Dünya Yetimler Eğitim Vakfı’nın “DÜNYEV” 1.ci genel kurulu 05.01.2014 de yapıldı.

Her türlü yetim çocuklarının eğitimi ile ilgilenecek vakfın kuruluş çalışmaları, 8 ay önce Prof.Dr. Yüksel Çavuşoğlu tarafından, masum, mazlum, yüreği yaralı anne – baba sevgi ve kokusuna hasret kalmış yavrulara şemsiye ve destek olmak üzere ilk adım atılmış oldu. Vakıf, bu andan itibaren; anne ve babasız yaşayan bu beyaz boynu eğik çocuklara nasıl ulaşılacağını, onların başının nasıl okşanacağını  planlıyor , mini mini arkadaşların arasında eksikliğini hissettirmeden bir aile, anne baba şefkatini nasıl verileceğini  düşünüyor. Bilhassa, kendi ayakları üzerinde hayatlarını nasıl idame ettirebilmelerinin derdini çekiyor. Kendilerine olduğu gibi, milletine ve ülkelerine  hizmet yapabilecek yetişkin, ama donanımlı gençlerimizi görebilmenin heyecanını yaşıyor.

Heyecanlı geçen toplantının  açış konuşmasında Sn. Çavuşoğlu  şunları söyledi,

“Değerli Mütevellimiz;

Bugün hep birlikte, “onlar, kendi canları çekmesine rağmen yemeği yoksula, yetime, yetkisize(esire) yedirirler” (insan 8) buyurusuna kavuşmak için burada bulunduğumuzu, bu yetim çocuklarımızın eğitimlerini ve gelecekte kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamanın önemini bildiğiniz için geldiğinizi biliyorum. Cenabı Allah (cc), büyük meleği Cebrail (as) ile insanlara ilk vah yettiği buyruğunu gönderdiği ayetlerde öncelikle; Kendisine şirk koşmamayı ve kendisinin nasıl bir yaratıcı veya güç olduğunu ortaya koymaktadır. İnsanların kendisine nasıl kulluk yapabileceklerini ve iyi kul olma vecibelerini açıklamaktadır. Saniyen, inanç ve ahlak, ayet ve ahkâmlarını ortaya vaaz etmektedir. Hemen sonra Müslümanlığı inşa ederken, kendisine şirk koşmayıp rab kabul edip ibadet ve tatlarda Müslümanların davranış, tavır ve bilhassa nasıl hareket ederek iyi bir Müslüman olmalarını buyurmaktadır.

Muhterem Misafirlerimiz;

Hemen bunların aka binden, yetim olayına vurgu yapıyor, daha ilk peygamberlerle, onlara ve milletlere, ilk inen ayetlerde, sanki bir iman esasıymış gibi yetimleri ön plana çıkarıyor. Mesela, Hz Musa (as)hitaben;İsrail oğullarından; yalnız Allah’a kulluk edeceksiniz, Ana-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz diye söz almış ve “ İnsanlara güzellikle söz söyleyin,namazı kılın, zekâtı verin” diye de emretmiştik… (bakara83/11)

Sana (Allah yolunda) ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: Maldan harcadığınız şey, ebeveyn, yakınlar, yetimler, yoksullar  (fakirler) ve yolcular için olmalıdır. Şüphesiz Allah yapacağınız her hayrı bilir. (bakara 215/32)

… Sana yetimler hakkında soruyorlar. De ki “onları iyi yetiştirmek daha hayırlıdır. Eğer birlikte yaşarsanız, onlar sizin kardeşlerinizdir. Allah işleri bozanla düzelteni bilir. Eğer Allah dileseydi, sizi de zahmet meşakkate sokardı. Çünkü Allah güçlüdür, hâkimdir. (bakara 220/34)

İfadeleriyle ibadete taalluk eden vecibelere geçmeden, Bu olayı bu kadar önemsiyor. İman esaslarından, namazdan, zekâttan sonra doğrudan doğruya yetimler için bize talimat veriyor buyuruyor görev ve sorumluluk yüklüyor. Emrediyor.  bence bu ayetlerin hepsinde bir silsile göze çarpıyor; yakın akraba yetim, yoksul, yolcu, sıra hep aynı yetim 2.sırda, yoksuldan önce!

Hatta, nisa 77 de “ ... Miras taksiminde bile pay vadediyor.” Ve “yetim hakkı kavramını düstur olarak bize sunuyor.

Çok çeşitli, yaklaşık 8 sure ve 20 ayette dönüp dönüp bizi göreve çağırıyor vazife veriyor. Hizmetin ve bu çocukların geleceğe hazırlanmalarının yani eğitimleri ve kendilerine sahip çıkılmasının önemini anlatıyor. Bu lütuflara karşı bizler rabbimize acaba nasıl şükredebiliriz! Nasıl vazifelerimizi ifa edebiliriz acaba, nasıl sorumluklarımız yerine getirebiliriz acaba! Nasıl mal, evlat ve yığın yığın, öbek öbek birikimlerimizi, makamlarımızı, yaratılış güzelliği ve insan olarak yaşamımızdaki nimetlerini bu tür hizmetle nasıl imtizaç ettirerek ödeyebiliriz?

Her birimizin bu soruya verilebilecek cevabımız olsa da Cenabı Allah’ın sözleriyle, bizlere vah yettiği ayetlerle görelim;

Allaha ibadet edin ve ona hiçbir ortak koşmayın. Ana babaya, yakın akrabaya, Yetimlere yoksula, yakın ve uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya ve elinizin altında olanlara iyi davranın… (Nisa 4/36/ 83),

Onlar kendi canları yani, içimiz çektiği halde yiyeceği yemeyi yoksula, yetime, esire yedirirler.  Karşılık olarak bir teşekkür bile beklemememizi söylüyor. (insan 76/8-11/578)

Onların işlerini düzeltmemiz, eğer onlarla birlikte yaşıyorsak onları kardeş olarak görmemiz ve iyi yetiştirmemiz. (bakara2 /220 /34 )

Bugün, küreselleşen dünyada yeniden büyük vakıf medeniyeti ve yeni bir dünyayı inşa etmekle mükellef olduğumuza inanarak sizlerle yola çıkamaya karar verdik. Yeni bir vakıf medeniyeti ideali, ülke ve insanları sonsuz ufuklara, güneşe taşıyacak söz konusu genç nesillerimizin yetiştirilmesine inandık.

Onların inançlı, insani değerlere sahip ve vatansever, ilmi seviyesi yüksek, irfan sahibi, her türlü teknik bilgilerle donanmış, muhakeme gücü yüksek, birer şahsiyet olarak ayakları üzerinde durmalarını düşledik.

 Çok ciddi bir eğitim ve kurumlarıyla; anaokullarından, üniversite ve hatta yurt dışı eğitimlerini sağlamakla rol model neslin yetişmesinin mümkün olabileceğini hep birlikte düşündük.

Böylece vakfımız, başta “Evrensel Yetim hakları beyannamesini” hazırlayıp pratiğe geçirme yanı sıra bütün dünyadaki yetim ve öksüz çocukların her türlü meselelerine eli erdiği ve gücü yettiği nispette sahip çıkmayı düstur edinmiştir.  Bunların, dini ve sos yo-kültürel gelişmelerini yakından izlemek ve en üst düzeyde eğitilmelerini vermeyi temel görev kabul etmiştir. İşte bu hizmet kervanı içerisindeki vakıf, dernek sahipleri kanaat önderleri kısaca hizmet ehli siz değerli kardeşlerimizle,  “dünyada tek yetim bile kalmasın, eğitimsiz üstün zekâlı tek bir çocuk bile heba olmasın” sloganıyla nihayet bu salonda bir şekilde buluştuk.

Kıymetli hazırun,                                                                     

Sadece ülkemiz sınırları içinde değil, dünyayı kuşatan bir amaç ile gücümüz nispetinde yola çıktık. Biliyoruz ki dünyanın neresinde olursa olsun yardıma muhtaç birisi varsa biz burada rahat uyuyamayız.Zira beslendiğimiz manevi doku, iklim bize bunu emrediyor. Uyumamalıyız. ‘’Dünyada saçı okşanmadık bir yetim kalmayacak ve biz varken hiçbir yetimin ümidi tükenmeyecek ‘’ şiarı; Hepimizin misyonu, enerji kaynağı ve kandilimiz olacaktır.

Konuşmalardan sonra Yönetim ve Disiplin Kurulu üyeleri belirlendi. Daha sonra gönüllerinden geçenleri söylemek isteyenlere söz hakkı verildi. Çalışmalara destek veren Üsküdar Belediye Başkanı Sn. Mehmet Kara’ya teşekkür ediyor, Dünyev’in başarılı çalışmalar yapmasını diliyoruz.