BIST 9.911
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.444,68
HABER /  GÜNCEL

DTPliler Nefesi izleyecekler

Sinema ve tiyatronun gündeminde de açılım var. DTP'liler Kürtçe 33 Kurşun oyunu izledi, Nefes'i de izleyecekler

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Irak sınırında 40 askerin hikayesinin anlatıldığı Nefes filmi izlenme rekoruna koşarken DTP’den de Kürtçe bir tiyatro oyunu geldi. DTP Altındağ İlçe teşkilatı İran-Irak sınırında 33 Kürt köylüsünün öldürüldüğü olayı tiyatro sahnesine taşıdı. Oyunu izleyen DTP milletvekilleri, "oyunun acıları tetiklemek için değil geçmişle yüzleşmek ve yaraları sarmak için olduğunu" söylediler. Milletvekilleri en kısa sürede Nefes filmini de görmeye gideckelerini açıkladılar.

DTP Altındağ İlçe Örgütü “33 Kurşun Yaslı Tarih Mustafa Muğlalı Olayı” isimli oyunu Ekin Sanat Tiyatrosu’nda sergiledi. Oyunu izlemek için gelenleri tiyatro salonunun önünde iki asker karşıladı. Tiyatro oyuncuları asker kılığında oyunu izlemek için salona girmek isteyenlere, “Kürt müsün” diye sordu. Kürdüm yanıtı verenlere veya Kürtçe konuşanlara bağırdılar. Tiyatro salonunda asker görmenin şaşkınlığı içinde “Ne oluyor sorusu soranlara ise, “Asıl katilamı içeride göreceksiniz. Girin içeri” diye bağırdılar. Oyunun bir parçası olan bu karşılamanın ardından kapılar kapandı ve tarihe 33 Kurşun Olayı olarak geçen oyun başladı.

Amatör bir tiyatro topluluğu tarafından sahnelenen oyunda askerlerin köylülere ne kadar kötü davrandığıyla ilgili bölümler yer aldı. Bir sahnede askerler gözaltına alınan köylülerin üzerine binerek at gibi koşturmak istedi. Köylüler sürekli askerler tarafından horlandı, dövüldü.


YARALARIMIZI SARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Oyuna verilen arada DTP’li Sırrı Sakık, oyunun acıları tetikleyen değil sarmayı amaçlayan bir oyun olduğunu belirterek şunları söyledi:
“33 kurşun Türkler için de Kürtler içinde talihsiz bir olaydı. Birlikte cumhuriyeti kurduk şekillendirdik ama bizim kaderimize hep bunlar düştü. Oyunu bizim acılarımızı tetikleyen değil aslında hepimizi daha çok sağduyuya davet eden yaralarımızı sarmak için ne kadar mecbur ve mahkum olduğumuzu gösteren bir oyun olarak değerlendiriyorum. Türkiye bu acıları birlikte yaşadı. Bizi birbirimizle yüzleştirecek tiyatrodur sinemadır bunlardan korkmamalıyız. Evet bu Kürtlerin yaşadığı bir acı olay ama Türk kamuoyu da bunu izlemelidir. Kardeş halk nasıl acılarla bu kadar uzun yıllar yaşadı bilmelidir.”

DERS ÇIKARMAK GEREK

DTP’li Selahattin Demirtaş da oyunu izleyen milletvekillerindendi. Demirtaş, "Bu tür sanatsal etkinlikler hafıza tazeleme, bir daha böyle olayların yaşanmaması açısından bir ders olarak algılanmalı" diyerek şunları söyledi:
“Oyunun büyük kısmı mahkeme duruşma tutanakların alınmış repliklerden oluşuyor. 33 kurşun olayı çok trajik bir olay. Acıları bir daha böyle olayların yaşanmaması için ders çıkarmak için unutmamak gerek. Geçmişle yüzleştikçe ben inanıyorum ki Türkiye’nin geleceği daha aydınlık olacaktır.

DTP’LİLER NEFES’E GİDECEK

DTP’li milletvekilleri Sakık ve Demirtaş son günlerin çok konuşulan oyunu Nefes’i de izleyecek. Sakık, “Yakın tarihte izleyeceğim. Hepsi ülkemizin gerçeği. Orada yaşananlar da bu ülkenin çocuklarının yaşadığı bir süreçtir” dedi.

Filmi izleyeceğini söyleyen Demirtaş ise, “İzleme şansı olmadı ama yorumları okudum. Herkes kendi penceresinden bakıyor. Bazıları militarist, bazıları barışa giden bir yoldan bahsediyor. Bazıları da bölgenin zorluklarının anlatıldığını söylüyor. Böyle bir film üzerinden de olsa meselenin tartışılması bizim için olumludur. Yakında izlemeyi düşünüyorum”