BIST 9.891
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.460,00
HABER /  EKONOMİ

Dolar daha da yükselir 5 lira olur mu? İşte 10 yılın kur fiyatları

Dolar kuru 5 liraya dayandı. İlk kez dolar kuru bugün 4.91 lirayı gördü. Peki Dolar kuru daha da yükselir mi? Son 10 yılda dolar kuru yıllara göre ne kadar arttı. İşte Dolar kuruna ilişkin rakamsal veriler;

Abone ol

Dolar kuru bugün 5 bin lira sınırına dayanırken bundan önce doların satış fiyatı 1.307 liraydı. Son 10 yılda dolar hızlı bir tırmanış gösterdi ve bugün ilk kez 4.91 ile yeni bir rekor kırdı. Yılbaşından bugüne kadar değer kaybı yüzde 22’nin üzerine çıkmış bulunuyor. Bu, son yıllarda bu kadar kısa sürede yaşanmış en büyük değer kaybına işaret ediyor.

Dolar kuru 2007 yılında 1.307 lira iken 2008 yılında TL karşısında değer yitirip 1.299 liraya inmişti. Bu istisna dışında dolar kuru TL karşısında değer kazanmaya devam etti ve bu yıl rekorlar kırdı.
İşte son 10 yılda dolar kurunun geldiği nokta:


Peki dolar kuru neden yükseliyor 5 lira olur mu? : Ekonomist Mahfi Eğilmez bugünkü analizinde 'dolar neden yükseliyor' sorusuna şu yanıtı veriyor :
-Son dönemde TL’nin özellikle Dolar ve Euro karşısında değer kaybında yaşanan hızlanmanın birçok nedeni var. Bunlardan bazısı bizim dışımızdaki nedenlerden kaynaklanıyor. Mesela Dolar Endeksi yükseliyor. Ayrıca Euro/Dolar paritesi de Dolar lehine değişiyor. Bu demektir ki Dolar, diğer paralara karşı değer kazanıyor. Bu değişimin etkisi diğer paralarda olduğu gibi TL’de de değer kaybı yaratıyor.

Buna ek olarak Türkiye’nin 2018 yılında (Şubat Aralık dönemi) yapması gereken dış borç geri ödemesi tutarı toplamda 93,5 milyar Dolar. Bu projeksiyona ilişkin tabloyu aşağıda sunuyorum. Bu tablodaki ödemelerin önemli bir bölümü Nisan ve Mayıs aylarında toplanıyor. Dolayısıyla bu dönemde yapılan döviz talebi bu dönemde kurları yükseltiyor.

Bir başka neden, kurların bu iki etki ile yükselmesinin yol açtığı ek talep artışları. Şubat ayı itibariyle reel kesimin (finans kuruluşları dışında kalan özel kesim kuruluşları) döviz açık pozisyonu toplamı 222,7 milyar Dolar. Kurların yükseldiğini gören reel kesim kuruluşları, kurlar daha fazla yükselmeden döviz alıp açık pozisyonlarını kapatmak istiyorlar. Böylece ortaya çıkan ek döviz talebi kurların daha da yükselmesine yol açıyor.

Halk da yönelince...

YİĞİT BULUT : KRİZ TELLALLARINA İNANMAYIN!

Ekonomist Yiğit Bulut yaşananları dış güçlere ve içerdeki bazı kesimin 'krize girdik' pompalamasına bağlıyor ve şu uyarı yapıyor:

'Başta bir ekonomi kanalı ve başka bir haber kanalına çıkan eski bir bürokrat olmak üzere, sistematik bir şekilde “krize girdik-gireceğiz” havası yaymaya çalışıyorlar… BUNLARA KESİNLİKLE KULAK VERMEYİN! 

Sevgili DOSTLAR, Türkiye’nin, tam seçime giderken finansal-ekonomik dinamikleri bakımından özellikle bazı yabancı banka ve kurumların saldırısı altında olduğu açık. YAPTILAR; YAPIYORLAR! Bugün bilgisayarları başında yaptıklarını, 15 Temmuz 2016’da Türkiye’yi taşeronları ve işbirlikçileri ile işgal etmeye kalkarak yaptılar…

Yazının tamamı için tıklayın

Benzer biçimde hane halkları da kurlardaki yükselmeyi görerek dövize talep yaratıyor ve kurların daha da yükselmesine neden oluyor. Eskiden hane halkları kurlar yükseldiğinde Merkez Bankası’nın faiz artıracağını ve dolayısıyla kurların daha fazla yükselmeyeceğini düşünürler, o aşamada ellerindeki dövizi satar ve bu kez kur düşüşüne yol açarlardı. Bu kez Merkez Bankası’nın faiz artırımı yoluyla müdahale etmemesi bu tür bir otomatik dengelemenin işlemesini de tıkıyor.

Merkez Bankası faizleri : Merkez Bankası, bankaları, geç likidite penceresinden gecelik yüzde 13,5 faizle fonluyor. Piyasada 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 17,05. Merkez Bankası faizi artırıp kuru düşürse yabancı fonların bir kısmı düşük kurdan dövizi alıp gidecekler, faizi artırmazsa, piyasada yüzde 17’yi aşmış faize karşılık bankaları yüzde 13,5 ile ucuza fonlamaya devam edecek.