BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  RAMAZAN

Diyanet'ten sehven iftara 7 dakika ayarı

Diyanet sehven iftar fetvası verdi; "7 dakikanın altında sehven ezan okunur ve oruç açılırsa orucun sıhhatine zarar gelmez ve oruç bozulmaz."

Abone ol

Diyanet işleri iftar saatinden önce ezanın okunması ve orucun bozulması kazalarına karşı fetva verdi. Buna göre 7 dakikaya kadar erken okunan ezan orucun bozulmasına sebep olmuyor, haliyle kaza orucu tutmak gerekmiyor.

Diyanet, "Bir şehrin batısı ile doğusu arasında 7 dakikalık bir zaman farkı vardır. Dolayısıyla 7 dakikanın altında sehven ezan okunur ve oruç açılırsa orucun sıhhatine zarar gelmez ve oruç bozulmaz." dedi.

BURSA'DA ORUÇ ERKEN AÇILMIŞTI

Bursa'nın Mudanya ilçesinde, Tekke-i Atik Camii'nde emekli din görevlisi N.T.,dün akşam ezanını 20.47 yerine 20.42'de okudu. Merkezi sistemle okunan ezan ardından Ramazan topunun da patlaması üzerine çok sayıda kişi orucunu erken açtı. Müezzinin camide olmaması nedeniyle saati ileri olduğu için ezan okuyan N.T. yanlışlık yaptığı anlayınca 5 dakika sonra ikince kez ezan okudu. Ezanın okunması ve Ramazan topunun da patlaması üzerine orucunu açan ancak daha sonra yanlışlık yapıldığını öğrenen çok sayıda kişi tepki gösterdi.

MÜFTÜ: BİR GÜN FAZLADAN ORUÇ TUTUN

Mudanya Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu açıklama yapıp 'Oruç kazası'ndan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, şunları söyledi: "Din görevlimiz saatindeki yanlışlıktan dolayı bir hata yaptı. Maalesef bunun dönüşü yok. En fazla bir gün kaza orucu tutarak bozulan oruçlarımızı telafi edebiliriz. Çünkü keyfi bozulan bir oruç olmayıp, zorunlu olarak bozulan bir oruçtur. Bu konuyu Din İşleri Yüksek Kurulu ile görüşerek yapılması gerekenleri Cuma vaazında vatandaşlarımıza açıklama yapacağım. İlçemizde böyle bir hata ilk defa olmuştur."

Halkı bu konuda daha uyanık olmaya davet eden Kesimoğlu, "Sonuçta ezanı okuyan da bir insan. Hata yapabilir, ezanı duyduktan sonra vatandaşlarımız saatlerini kontrol etmeleri en azından oruçlarının kazaya kalmalarını engelleyebilir" dedi

SEHVEN BOZULAN ORUCU KAZA ETMEYE GEREK YOK

Olayla ilgili Mudanya Müftülüğü Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan fetva istendi. Mudanya Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu, talep üzerine gelen fetvayı açıkladı. Kesimoğlu'nun açıklamasına göre, Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan gelen fetva şöyle: "Bir şehrin batısı ile doğusu arasında 7 dakikalık bir zaman farkı vardır. Dolayısıyla 7 dakikanın altında sehven ezan okunur ve oruç açılırsa orucun sıhhatine zarar gelmez ve oruç bozulmaz."

MUDANYALILAR KAZA ORUCU TUTMAYACAK

Gelen fetvaya göre Mudanya'da çarşamba günü imamın 5 dakika erken ezan okunması nedeniyle kaza orucu tutmasına gerek olmadığını kaydeden Kesimoğlu, "Bu konuda vatandaşlarımızın müsterih olsun. Kaza orucuna gerek yok Vatandaşımız oruçlarının başına zarar geldiğini kesinlikle düşünmesinler. 17 saat oruç tut sonra bozulsun böyle bir şey yok. Bu nedenle de vatandaşlarımız rahat olsunlar çünkü tuttukları oruç makbuldür" dedi.

Müftü Kesimoğlu, erken ezanının okunmasıyla ilgili idari soruşturma açıldığını da sözlerine ekledi.
5 dakika erken ezan okuyan emekli imam ise konuşmuyor.