BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Diyabet hastaları dikkat!

Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü göz sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Abone ol

Çünkü yüksek kan şekeri ağrılı göz tansiyonu yükselmesine, hatta körlüğe neden olabiliyor.

Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşler, retinadaki damarların etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastalığına neden olabiliyor.Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nur Acar, özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati görülme sıklığının arttığını söyledi. Acar, "Diyabet hastaları için bu göz hastalığı riski bulunuyor. Bu nedenle diyabeti olanların en azından yılda bir kere kapsamlı göz muayenesi yaptırmasında fayda var. Bir kimse ne kadar uzun süredir diyabet hastası ise bu kişide diyabetik retinopati gelişme riski o kadar artıyor" dedi.

Diyabetik retinopati hastalığında erken teşhisin önemini vurgulayan Doç. Dr. Nur Acar, diyabet teşhisinin hemen ardından göz muayenesi yapılması ve kontrollerin aksatılmaması konusunda uyardı.

Doç. Dr. Acar, "Özellikle göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlar ve başarılı tedavi şansı sunar. Diyabet tanısı sonrası 1 yıllık aralıklarla, 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin ise 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekir. Muayene sıklığı göz doktoru tarafından belirlenir" diye konuştu.

LAZERLE TEDAVİDE BAŞARI ORANI YÜKSEK

Diyabetik retinopatide etkisi kanıtlanmış tek yönteminin "Lazer Fotokoagülasyon" olduğunu ifade eden Doç. Dr. Nur Acar tedaviye ilişkin şu bilgileri verdi: "Tedavideki esas amaç yeterince beslenemeyen periferdeki retina dokusundan kaynaklanan uyarıları bastırmak; böylece yeni kanayacak damarları ile kanamaların oluşmasını engellemek ve hastanın görme seviyesini korumaktır. Bu tedavi, uygun zamanda ve uygun şekilde yapıldığında diyabete bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yoludur. Retinopati bulgularının erken dönemde tespit edilmesi, tedavi başarısının anahtarıdır."

BULANIK GÖRME ŞİKÂYETİ GEÇİCİ OLABİLİR

Diyabet hastalığının erken döneminde bulanık görme şikâyeti ile sıkça karşılaşılıyor. Acar'ın verdiği bilgiye göre bu durum retinopatiden değil, o sırada kan şekeri seviyesindeki yükseklikten kaynaklanabilir. Kan şekeri seviyesinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir, kontrol sağlandığında görme bulanıklığı ortadan kalkar. Bu geçici bulanıklık döneminde, gözlük değişimi yapılması ise uygun değil.