BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  GÜNCEL

Dink ailesinden Ermeni mesajına ilk yorum

Suikast sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink, Erdoğan'ın 1915 mesajıyla ilgiil Guardian gazetesine değerlendirmede bulundu.

Abone ol

Guardian gazetesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915'te ölen Ermenilerin torunlarına "başsağlığı" mesajına geniş yer verilmiş.

Gazete, 1915'te yaşananların Türkiye ve Ermenistan arasında tatsız bir ihtilafa neden olduğunu yazıyor. Haberde, Ermenistan'ın Türkiye'den yaşananları "soykırım" olarak tanımasını istediği, buna karşılık Türkiye'nin kategorik olarak bu kavramı reddettiği belirtiliyor.

Gazete, Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink'in açıklamayla ilgili yorumlarını alıntılamış:

"Açıklamayı çok önemsiyorum. Türkiye demokrasi inşa edecekse en temel taşlarından biri de budur. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın böyle bir açıklama yapması, Türkiye'de yaşayan Ermeniler açısından, benim açımdan önemlidir. 'Gecikmiş' denilebilir ama önemli olan, bu ilk adımını atılmasıdır. Bu adım iki toplumun yavaş yavaş normalleşmesine doğru gitmeli."

SOĞUK VE ALAYCI

Haberde, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA), taziye mesajını "soğuk ve alaycı" bulduğu belirtiliyor. ANCA Başkanı Aram Hamparian, bu mesajla Türkiye'nin inkar politikasını tırmandırdığı yorumunu yapıyor. Hamparian'a göre bu mesaj, Ermeni soykırımı için adalet talebine mani oluyor.

Guardian, Türkiye - Ermenistan sınırının 1993'ten beri kapalı olduğunu yazıyor. Türkiye'nin sınırını, Karabağ çatışması sonrası Azerbaycan'ı desteklemek için kapattığı belirtiliyor.