BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,80
ALTIN 2.443,51
HABER /  SAĞLIK

Dikkat! Bu 8 belirti varsa gizli şekeriniz olabilir

Günümüzün sinsi hastalıklarında şeker hastalığının bir önceki safhası olan gizli şekerin bu belirtileri sizde de varsa hemen doktora başvurmalısınız.

Abone ol

Gizli şeker hastalığı nedir, kimler risk altında, gizli şekerin sebebi nedir işte tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Şeker hastalığının bir önceki safhası olan gizli şekerin 8 önemli  belirtisi var. Bunlardan bir kaçı sizde de oluyorsa mutlaka kan şekerinizi ölçtürün.

İŞTE GİZLİ ŞEKERİN BELİRTİLERİ:

- Devamlı tatlı yeme isteği

- Açlık atakları

- Son zamanlarda aşırı kilo alma veya zayıflama

- Gündüzleri uyuklama

- Öfkelenme, birden sinirlenme

- Terlemenin artması, gece terleme, gece baş terlemesi

- Halsizlik, yorgunluk, sıkıntı olması, psikolojik değişiklik

- Ağız kuruması, çok su içme, çok idrara gitme

GİZLİ ŞEKERİN NEDENLERİ

Normal işleyişte tükettiğimiz gıdalarla gelen şeker pankreasın salgıladığı insülin hormonu tarafından hücrelere taşınır ve bu şeker enerji üretiminde kullanılır. Hücreler enerji üretirken şekerin büyük çoğunluğunu kullandığı için kandaki şeker azalır ve böylece kan şekeri düzeyi korunmuş olur.

GİZLİ ŞEKER HASTALIĞINA NELER SEBEP OLUR?

Ancak bu işleyiş insülin direnci nedeniyle sekteye uğrarsa hücreler şekeri yeterince kullanmaz ve şekerin fazlası kanda birikmeye başlar. Bu durum gizli şekeri oluşturur ve tip 2 diyabetin yolunu açar.

GİZLİ ŞEKER HASTALIĞI DENİLMESİNİN SEBENİ NEDİR?

Pankreas bu açığı kapatmak ve hücrelerin daha fazla şeker almasını sağlayabilmek için fazladan insülin salgılamaya başlar. İşte gizli şekerin “gizli” olmasının nedeni budur. Fazladan üretilen insülin aslında yüksek olan kan şekerini gizler.

GİZLİ ŞEKER DİYABETE DÖNÜŞÜR

Ancak bir süre sonra pankreas artan insülin ihtiyacını karşılayamaz duruma gelir, kan şekeri uzun süre yüksek kalır ve gizli şeker tip 2 diyabete dönüşür.