BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Devlet diyabetliyi üzdü!

Şeker hastalarının ücretsiz karşıladığı şeker ölçüm cihazları artık belirli işlemler ve ücret karşılığında yapılacak. İşte alınan o karar..

Abone ol

Sosyal Güvelik Kurumu (SGK)nın 10 Ocak'ta yayımladığı 2011/5 nolu genelge 2 milyonu aşkın diyabet hastasını zorlayacak. SGK'nın 11 Ocak'ta yürürlüğe koyduğu genelgeye göre diyabet hastaları bundan sonra kullandıkları şeker ölçüm çubuklarını bir dizi bürokratik işlemleri yaptıktan ve aldıkları kan şekeri test çubuklarının ücretini ödedikten sonra alabilecekler. Devletten şeker ölçüm çubuklarını ciddi derecede zorlaştıran genelgeye diyabet hastaları kadar uzmanlar da tepki gösterdi.

BU YAPILAN EZİYETTİR

Diabetle Yaşam Drneği Genel Başkanı Emine Alemdar Minas, yeni uygulamanın getireceği zorluklara dikkat çekerek, "Hasta eczaneden bu çubuğu aldığına dair reçetenin arkasına imza atıyor, eczacı da teslim ettim diye imzalıyor ve kaşeliyor. Ardından hastaya fatura kesiliyor ve bu fatura ile SGK birimlerine gidiliyor. Memur bu faturayı SGK'ya teslim ediyor. Bütün bu işlemler sırasında yoğun kuyruklar oluşuyor, şeker hastaları stresten bayılıyor ya da şekeri düşüyor. Bu hastalara eziyettir" dedi.

ÖDEME 2 AY SONRA

Türk Diabet Cemiyeti'nden Dr. Sema Yıldız ise, "Diabet hastaları eski sisteme göre diabetik olduklarına dair bir rapor çıkartıyorlardı ve bu raporla sağlık ocağına gidip reçetesini yazdırıyor ve test çubuğunu ücretsiz olarak alabiliyorlardı. Şimdi ise 70 ya da 100 lira ödeyecekler. Eczaneden aldığı faturayı SGK'ya götürdükten iki ay sonra parayı geri alabilecekler" dedi.