BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.440,43
HABER /  SEÇİM

Demirel'in memleketi Isparta'yı kim alır?

Seçim sonuçlarının en çok merak edildiği illerden biri Isparta... Bunun sebebi de Isparta'da seçim yarışının son güne başa baş girmesi.

Abone ol

ISPARTA'da seçim sonuçları büyük bir merakla bekleniyor. 30 Mart seçimi arefesinde durum başa baş görünüyor haliyle de Isparta'da seçimi kim kazanır sorusunun yanıtı belirsiz.

Her ne kadar AKP ve MHP çekişiyor görünse de, bölge halkına göre, AKP’nin Milli Görüş geleneğinden bir tercih yaptığı düşüncesi, MHP’yi yerel seçimlerde öne çıkarabilir.

MHP ile başa baş giden AKP’nin adayı Nuri Uzaktaş’ın Milli Görüş’e yakın bir isim olarak görülmesi nedeniyle istediği desteği göremeyeceği konuşuluyor. MHP ise Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı yeniden aday gösteriyor.

Günaydın, 1999 yerel seçimlerinde MHP’den oturduğu başkanlık koltuğunu, 2004’te AKP’den Hasan Balaman’a bırakmış, 2009’da ise yine MHP’den aday olarak girdiği seçimleri kazanmıştı.

CEMAAT - AK PARTİ SAVAŞININ ETKİSİ

AK Parti ve Gülen Cemaati arasındaki kavga, Isparta’nın yerel seçim gündemine doğrudan yansıyor. Said-i Nursi’nin 1926 yılında sürgüne gönderildiği Barla’nın da bağlı olduğu Isparta, Gülen Cemaati’nin yanı sıra Süleyman Hilmi Tunahan’ın önderliğinde kurulan ve ‘Süleymancılar’ olarak bilinen cemaatin de etkin olduğu bir il.

Tunahan’ın torunlarından Ahmet Arif Ahmet Denizolgun, Mesut Yılmaz hükümetinde kısa bir süre Ulaştırma Bakanı olarak görev almış.

Kardeşi Mehmet Denizolgun ise AKP’den iki dönem milletvekili seçilerek siyasi tercihini Erdoğan’dan yana yapınca cemaatin tepesindeki ayrışma farklı illerde, Süleyman Hilmi Tunahan’ı takip edenlere de yansımış.

SÜLEYMANCILAR SONUCU ETKİLEYECEK

Isparta’da MHP ve AKP arasındaki yarışın sonucu, Süleymancılar gibi her iki partiye de destek veren grup mensuplarının tercihleriyle belirlenecek.

Gülen Cemaati’ne yakın isimler ise, çoğunluğun Erdoğan’dan uzaklaşmasına rağmen aralarında ‘AKP’den vazgeçmeyecek küçük bir fraksiyon’ olduğunu belirtiyor.

GÜÇLÜDEN YANA EĞİLİM

Eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in de memleketi olan Isparta, demokrat geçmişini geleceğe taşımaya çalışsa da kendilerini temsil edecek partileri, ‘oyları boşa gitmesin’ diye güçlüden yana kullanmaya meyilli.

HALK NE DÜŞÜNÜYOR?

Yolsuzluk iddialarına inanmayan Ispartalı kuyumcu Hüseyin Karakılıç, “Eskiden Erdoğan’a sevgim vardı, olaylardan sonra arttı” diyor ve oyunu AKP’den yana kullanacağını söylüyor. Fakat bu tercih de adaydan çok, genel merkeze bağlılıktan kaynaklanıyor.

Pazarda kestane tezgahı açan Hasan Alkız da oyunu MHP’nin yeniden aday gösterdiği Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’dan yana kullanacak. Ama sebebi, “parti değil, Günaydın’ın çalışkan” olması.

Birkaç adım ötedeki çay ocağında ise CHP’ye destek ama yine MHP’ye oy çıkıyor. CHP’nin Isparta adayı Mehmet Lütfü Çakmakçı, AKP ve MHP arasındaki yarışta geri kalsa da partiye ve Kılıçdaroğlu’na gösterilen destek sandıkta yine kemik bir oranda kendini gösterecek gibi görünüyor. (Kaynak : BBC)