BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.445,03
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu’ndan Gazze’den gelen yaralılara ziyaret

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Ne olursa olsun, hiçbir sınır olmadan Filistin’den en fazla hastayı getirip Türkiye’de doktorlarımızın şe...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Ne olursa olsun, hiçbir sınır olmadan Filistin’den en fazla hastayı getirip Türkiye’de doktorlarımızın şefkatli ellerinde tedavi ettirip, inşallah kahraman Gazze halkına kavuşmaları için geri göndereceğiz” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yenimahalle Devlet Hastanesi’nde tedavi gören Gazze’den gelen 18 hastayı ziyaret etti. Hastaların genel sağlık durumu hakkında yetkililerden bilgi alan Davutoğlu, Gazzeli yaralıları odalarında ziyaret etti. Yaralılarla sohbet eden Davutoğlu, Türkiye’nin, Gazze halkının yanında olduğunu söyledi. Davutoğlu, yaralılara acil şifalar diledi.
Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Davutoğlu, “Maalesef Ortadoğu’da birçok dost ve kardeş ülkede, tarihi kardeşlerimiz büyük ızdırap içinde, insanı yardım beklentisinde Türkiye’ye döndüler. Son yıllarda bu konuda olağan çaba içerisindeyiz. Son aylarda özellikle Gazze’de, Irak’ta ve Suriye’de yaşanan insanlık dramı milyonlarca sivilin, kadının, çocuğun, masum insanların büyük insanı bir trajedi ile karşı karşıya kalmasına yol açtı. Türkiye olarak bir taraftan sorunlara siyasal çözüm bulunması için çok yoğun bir çaba sarf ederken, diğer taraftan da bu siyasal sorunların yol açtığı, insanlık trajedileri karşısında etkin bir politikayla kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Hiçbir ayrım gözetmeden herkese yardım edildiğini söyleyen Davutoğlu, “Takip ettiğimiz diplomasinin adı, ‘vicdani diplomasi’ adalet söz konusu olduğunda, insanı yardım ihtiyacı söz konusu olduğunda hiçbir ayrım gözetmeden insanlık bireylerine aynı yaklaşımı sergilemektir. Gazze’de son haftalarda yaşanan büyük dram herkesin gözleri önünde cereyan etti. Biz Gazze’de kalıcı ateşkesin temini için siyasi çalışma yönetmenin yanında son yıllarda özellikle savaş esnasında yaralanmış olan sivillerin Türkiye’ye getirilmesi yönünde bir çaba içerisinde olduk. Yaptığımız müzakereler sayesinde hem İsrail hem Mısır’dan birçok kardeşimizi Türkiye’ye getirdik. Dün 18 hastamız geldi. Bugün 13 hasta daha getiriyoruz. Bir hava köprüsü tarifesi oluşturduk. C-130’larla yaralıları taşıyoruz. İçeride hastaların gözlerine baktığımda bir tarafta özellikle çocuklarda savaşın dehşet ifadesini ama diğer tarafta da dost bir kucakta Türkiye’de olmanın huzurunu gördük. Bilal oğlumuz var ki 4 yaşında, yüzündeki tebessüm savaşın bütün acılarını unutma iradesini de yansıtıyordu. Onlar aslında hepimizin çocuğu, hepimizin vicdanı. Benim de aynı yaşlarda torunum var. Torumun gözündeki ışık, Bilal’in gözündeki ışık. Onun için derinden hissediyoruz. Her birisi Türk doktorlarına, aziz milletimize emanettir” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “Yaralıların Türkiye’ye gelmesinde İsrail’den kaynaklanan bazı problemler yaşanıyor mu?” sorusuna Davutoğlu, “Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımız Sayın Sinirlioğlu ile İsrail arasında zaten süregiden bir müzakere oldu. İsrail tarafıyla bir müzakereden sonra belli bir mutabakat sağlandı. Ondan sonra uçaklarımız gitmeye başladı. Süreç içerisinde prosedür olarak çıkan gecikmelere sebebiyet veren hususlar var. Hangi hastaların seçileceği, Filistin tarafının da dikkatle özenle yaptığı bir çalışma. İsrail bu konuda şuana kadar işbirliği içinde olmaya özen gösterdi. Filistin tarafı da en acil ihtiyaç isteyen hastaları tespitte kağıtta çoğunun kimlikleri pasaportları yok. Bu pasaportlar bizim Filistin büyükelçimiz tarafından seyahat belgeleri ile çıkartılıyorlar. Dolayısıyla o belgelerin tanziminde gecikmeler oluyor. Ne olursa olsun, hiçbir sınır olmadan Filistin’den en fazla hastayı getirip Türkiye’de doktorlarımızın şefkatli ellerinde tedavi ettirip, inşallah kahraman Gazze halkına kavuşmaları için geri göndereceğiz” cevabını verdi.
(İHA)