BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Darbe mağdurları için kanun teklifi

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, askeri darbelerin yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik kanun teklifi verdi.

Abone ol

Baluken’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklif, devletin, 1960, 1971, 1980 ve 1997 yıllarında yapılan askeri darbelerde mağdur olan tüm yurttaşlar ve toplumsal kesimlerden, maddi ve manevi anlamda zarar görmüş herkesten aileleri de dahil olmak üzere özür dilemesini öngörüyor.

Devlet, söz konusu askeri darbeleri demokrasi, insan hakları ve özgürlüklere yönelik bir suç sayacak. Adalete ve hukuka karşı müdahale olduğunu kabul edecek.

Askeri darbeler sonucunda, görevinden alınan kamu memurları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kurumlarına müracaat ettikleri takdirde, başvuru tarihinden itibaren en geç 60 gün içerisinde durumlarına göre, söz konusu görev ve işe alınacak veya eski görevlerine ya da eşdeğer bir göreve iade edilecek.

Devlet, darbeler sonucunda hukuken kanıtlanmış, yeterli verilerle desteklenmiş, darbe rejiminin kararları ve uygulamaları ile idam cezasına çarptırılmış, yaşamını veya beden bütünlüklerini, akıl ve vücut sağlıklarını yitirmiş olanlara, yaşamını yitirenlerine haleflerine, işkence görenlere, dini ve etnik kimliğinden ötürü her türlü haksızlığa uğramış kişilere, özür kapsamında manevi tazminat adı altında ödeme yapacak. Ayrıca bu bağlamda, maddi kayba uğramış kişilerin de kayıplarını belgelemesi halinde uğradıkları maddi zararları tazmin edecek.

Maddi veya manevi zarar gören kişiler, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içinde Türk Silahlı Kuvvetlerine idari başvuru yoluyla zararının ödenmesini talepte bulunma hakkına sahip olacak. Bu talebin yerinde getirilmemesi halinde idari dava yolu açık olacak.

Zarar görevlerin veya haleflerinin, bu kanun kapsamında yapılacak başvuruları İçişleri Bakanlığına bağlı kurulacak bir komisyonca bir ayı geçmemek üzere incelenecek. Bu komisyon zararın tespitini yapacak.