BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Darbe gecesi kızının düğünü basılan korgeneral...

Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz gecesi, cuntacılar tarafından kızının düğünü basılarak rehin alınan emekli Korgeneral Mehmet Şanver, düğün gecesi neler yaşandığını anlattı.

Abone ol

Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz gecesi, cuntacılar tarafından kızının düğünü basılarak rehin alınan, terfi sırasında olmasına rağmen orgeneralliğe yükseltilmediği için istifa eden eski Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı emekli Korgeneral Mehmet Şanver, Moda Deniz Kulübü'nde düğün gecesi neler yaşandığını anlattı.

Akıncı Üssü'nde 16 Temmuz'da 17.30'a kadar rehin tutulduklarını söyleyen Şanver, kendisinin kelepçelerini, Akın Öztürk'ün makasla kestiğini belirtti.

AKIN ÖZTÜRK OĞLUMUN KİRVESİYDİ

Öztürk'ün oğlunun kirvesi olduğunu ifade eden Şanver, "Kızımın düğününe iki eli kanda olsa da gelir diye değerlendiriyorduk ama gelmedi'' diye konuştu.

Posta gazetesinden Alev Gürsoy Cimin'in sorularını yanıtlayan Şanver'in açıklamalarından satır başları şöyle:

-Akın Öztürk'ü ve ailesini iyi tanıyorum. Aramızda da çok özel bir hukuk olduğunu da zannediyordum. Biz birlikte aynı filoda görev yaptık. Oğlumun kirvesiydi. O üs komutanıyken ben üs harekat komutanlığı, O hava kuvvetleri komutanıyken ben hava kuvvetleri kurmay başkanlığı yaptım. Hem oğluma kız isterken hem de kızımı istemeye geldiklerinde büyük olarak karar verici oldu. Kızımın düğününe iki eli kanda olsa da gelir diye değerlendiriyorduk ama gelmedi.

''MUHTEMELEN DARBE TEŞEBBÜSÜ VAR''

-Saat 21.30 civarında Orgeneral Abidin Ünal’ın telefonla konuşarak yerinden kalktığını görünce eşimle yanına gittik. Komutanımız Ankara Akıncı Hava Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim ile konuşuyordu. "Şanver, Ankara’da kontrolsüz uçuşlar yapılıyor, muhtemelen darbe teşebbüsü var. Hakan Evrim telefonu yüzüme kapattı" dedi.

''BEN DAHİL 9 GENERALİ HELİKOPTERE BİNDİRDİLER''

-Saat 23.00 civarında düğünün yapıldığı yere helikopterle geldiler. Hava Kuvvetleri Komutanımızı bağlamadan, bizleri bağlayarak teslim aldılar. Sonra ben dahil 9 generali helikoptere bindirdiler. 7-8 kez yere inip kalktık. Bunu bizim yerimizin tespit edilmemesi maksadıyla yaptıkları yönünde değerlendiriyorum.

''BİZİ ZOR KULLANMAYA MECBUR ETMEYİN''

-Biz kendimize ayrılan özel odada bu kalkışmanın başarısız olması için yoğun gayret sarf ettiğimiz sıralarda 23.00 civarında helikopterle geldiler. Bunlar Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timiydi. Tam teçhizatlı ve silahlıydılar. Hava Kuvvetleri Komutanımızın korumalarıydılar. Hava Kuvvetleri Harekat Başkanı Tümgeneral İsmail Güneykaya ailesinin yanına gitmek istedi. Israrla çıkmak isteyince durumun ciddiyetini göstermek için koruma ekip şefi duvara doğru bir el ateş etti. “Bizi zor kullanmaya mecbur bırakmayın” dedi. Sonra komutanımıza “Güvenliğiniz için sizi götürmeliyiz” dediler. Önce komutanı daha sonra bizi dışarı çıkardılar. Hava Kuvvetleri Komutanımızı bağlamadan, bizleri ise bağlayarak teslim aldılar.