BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kritik görüşme

Seçimlerden sonra hükümetin kurulamadığı İtalya'da kapıya dayanan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, siyasetin iki ana akımının lideri Pier Luigi Bersani ve Silvio Berlusconi bir araya geldi.

Abone ol

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Bersani ve Berlusconi, açıklamadan yapmadan ayrıldı.

Görüşmeye katılan merkez solun çatı partisi Demokrat Parti'nin (PD) Genel Sekreter Yardımcısı Enrico Letta, genel merkez girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "İyi bir buluşmaydı ama henüz çok başındayız. Ülkeyi temsil edecek isimleri belirlemek açısından faydalı bir buluşmaydı" dedi.

Letta, PD olarak kendilerinin ülkenin ulusal birliği için güçlü bir sinyal teşkil ettiğini düşündükleri cumhurbaşkanlığı konusunda, yüksek sorumluluk hissettiklerini ifade etti.

Geniş bir konsensüs eşliğinde bu konuda hareket etmekte yarar olduğunu dile getiren Letta, merkez hareketinin lideri Monti'nin de bu görüşte olduğunu, Berlusconi'nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PDL) de bu yolda olduğunu kaydetti.

"Herhangi bir isim üzerinde konuşmadık. Önce kriterleri belirlemek lazım" diyen PD Genel Sekreter Yardımcısı Letta, özel olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gündemlerinde olduğunu belirtti.

Temel amaçlarının geniş konsensüse varmak olduğunu anlatan Letta, PDL ile başka görüşmelerinin olacağını sözlerine ekledi.

YENİ GÖRÜŞMELER OLABİLİR

Görüşmeye PDL tarafından katılan parti Genel Sekreteri Angelino Alfano da yaptığı yazılı açıklamada, ilerleyen günlerde yeni görüşmelerin olabileceğini, seçilecek cumhurbaşkanının, prestijli, tartışmasız ve devletin işleyişine hakim biri olması gerektiğini ifade etti.

İki liderin kritik öneme haiz buluşmasında, geçen şubatta yapılan seçimlerin ardından halen kurulamayan hükümet konusuna ilişkin bir yorum yapılmadı.

Ülkede, 12. cumhurbaşkanını belirlemek üzere, senatörler, milletvekilleri ve bölgelerden gelen temsilcilerden oluşan bin 7 kişilik cumhurbaşkanını seçici meclis, 15 Nisan'da toplanacak, 18 Nisan'da da ilk oyu kullanacak.