BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan işverene seslendi! Haramdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda işverenlere seslendi. Erdoğan, işçilerin haklarının korunmasını istedi, işçiyi koruyacak önlemler alınmadan kazanılan kazancın haram olacağını söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işverenlere şöyle seslendi: "İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak, işçiyi koruyacak önlemleri almayarak kazanç olmaz, o kazanç bizim değerlerimizde haramdır. Bu kazanmak değil, çalmaktır. Bizim anlayışımızda insan 'homoekonomikus' değildir" dedi.

“HER GÜN ALTI BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR”

Sağlıklı bir ortamda çalışma hakkının insanın en temel hakkı olduğunu savunan Erdoğan, “Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) istatistikleri halen bu konuda arzu edilen seviyenin gerisinde kaldığımızı gösteriyor. İLO rakamlarına göre dünyada 1.2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında işgücü bulunuyor. Her 15 saniyede bin, her gün 6 bin işçi iş kazaları ya da meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl 360 bin kişi iş kazası, 2 milyon meslek hastalıkları nedeniyle aramızdan ayrılıyor. Her yıl 160 milyon işçinin meslek hastalıklarına yakalandığına şahit oluyoruz. Bu kayıpların kahir ekseriyeti şayet gerekli tedbir alınsa önlenebilir kazalardan kaynaklanıyor” diye konuştu.

“BİZİM ANLAYIŞIMIZDA İNSAN ‘HOMO EKONOMİKUS’ DEĞİLDİR

Çalışma hayatında yaşanan sorunların kaynağında insana yönelik çarpık bakış açısının olduğunu savunan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsanı sadece bir üretim aracı olarak gören anlayış, insanı araçsallaştırarak insan hayatını değersizleştirmektedir. Bir fabrikanın üretim sürecinde makine ile insanı aynı değerde gören anlayışı kabul etmiyorum. İnsana bu şekilde yaklaşanlar, kâr marjlarını arttırmak için insan hayatını hiçe sayan adımları arttırmaktan elbette çekinmez. İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak, işçiyi koruyacak önlemleri almayarak kazanç olmaz, o kazanç bizim değerlerimizde haramdır.

BU İŞÇİNİN HAKKINI GASP ETMEKTİR

Bu kazanmak değil, çalmaktır. İşçinin hakkını gasp etmektir. İnsana makine gibi ham madde, sermaye gibi salt bir üretim aracı olarak bakamayız. Bizim anlayışımızda insan homo ekonomikus değildir. İş kazalarının azaltılması, can kayıplarının ve emek sömürüsünün önüne geçilmesi için kendimizi düzeltmeli, insanı merkeze alan bir anlayışı hakim kılmalıyız.”

“GÜVENLİK ÖNLEMİ ALMAYAN İŞÇİ KARDEŞİ, KENDİ CANINI TEHLİKEYE ATIYOR”

Yaşanan sorunların sadece hükümetin ve işverenlerin çabaları ile çözülemeyeceğini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:
“İşçilerimizin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. Günlük hayatımızda veya denetimlerimizde şu manzaralara sıkça rastlıyoruz. Bakıyorsunuz hükümet kuralı koymuş.

İşveren de üzerine düşen görevi yapmış. Fakat işçimiz çok basit nedenlerin arkasına sığınarak, hatta ‘bana bir şey olmaz’ diyerek bu tedbirleri uygulamıyor. Hava sıcak diye bakıyorsunuz bareti takmıyor. Rahatsız ediyor diye koruyucu elbisesini giymiyor. ‘Hemen hallederim’ diye temel güvenlik önlemini almayan işçi kardeşim öncelikle kendi canını tehlikeye attığını bilmelidir.”