BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.432,00
HABER /  SAĞLIK

Oya Aydoğan'da görüldü Aort yırtılması nedir

Yelişçam'ın usta oyuncusu Oya Aydoğan'ın Aort damarı yırtılınca hastaneye kaldırıldı. Oyuncunun durumu ağır... Peki Aort yırtılması nedir, Aort yırtılması nasıl anlaşılır Aort yırtılmasının tedavisi nasıldır...Tüm bu soruların yanıtı haberimizde...

Abone ol

Yelişçam'ın yıldız isimlerinden Oya Aydoğan dün akşam Aort damarı yırtılınca acil olarak hastaneye kaldırıldı. Doktorların hemen müdahalede yaptığı Aydoğan'ın durumunun çok ciddi olduğu ve hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

Peki Aort yırtılması nedir, Aort yırtılması nasıl anlaşılır Aort yırtılmasının tedavisi nasıldır...İşte bu soruların cevapları....

AORT YIRTILMASI NEDİR?

Tıbbi adı “aort diseksiyonu” olan hastalıkta, yırtılan damarın içine giren kan, her kalp atımında ilerleyerek damar duvarının katmanlarını birbirinden ayırır. Böylece kanın aktığı 2 kanal oluşur. Biri gerçek, diğeri yalancı kanal. Kan akımı ikisinde de bozulmuştur ama yalancı kanalda çok daha kötüdür. Bu hengame içinde ana atardamardan çıkan damarlardaki akım da bozulabilir.

AORT YIRTILMASI NASIL ANLAŞILIR?

Ani sırt ya da göğüs ağrılarıyla kendini gösterebilen aort yırtılması (aort diseksiyonu), Türkiye`de her yıl yaklaşık 350 kişide görülebilmektedir. Kalp krizi, organ yetmezlikleri ve felce kadar gidebilen bu rahatsızlık, hayati tehlikeyi de beraberinde getirmektedir.

40 YAŞIN ÜZERİNDE RİSK ARTIYOR

Kalpten çıkarak, vücudun bütün organlarına kanı taşıyan ana atardamar olan aortanın içten yırtılması ve tabakaları arasına kan birikmesi şeklinde gelişen aort yırtılması, yırtılan kısma göre göre saatler içinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Aort yırtılması bir milyonda 5 kişide görülen bir hastalıktır. Aort yırtılmasının her yaşta görülme ihtimaline karşın, hastaların % 75`i 40-70 yaş aralığındadır. Şiddetli ve ani başlayan, hastaların "yırtılır gibi" diye tarif ettikleri sırt veya göğüs ağrısı en önemli şikayettir.

KADINLARDA GENELDE HAMİLELİKTE GÖRÜLÜYOR

Aort yırtılması büyük oranda yüksek tansiyonu olan hastalarda görülür. Damar sertliği ile bozulmuş aortanın duvarının yüksek tansiyona bağlı damar içi artmış gerilim ile yırtılması sonucu bu hastalık ortaya çıkar.

DOĞUŞTAN GELEN HASTALIKLAR DA NEDEN OLABİLİYOR

Kadınlarda 40 yaş altında görülen aort yırtılması vakalarının yarısı gebeliğin son üç ayında olmaktadır. Bunların yanı sıra aortanın belli bir kısmının gelişmemesi, aort kapağının üç yerine iki yapraklı olması vedaha önceden aortayı ilgilendiren ameliyatlar geçirilmiş olması aort yırtılmasıaçısından risk faktörleri arasında yer almaktadır.. Bazı doğuştan gelen genetik hastalıklarda aort yırtılması daha sık görülür.

YIRTILMAYA YOL AÇAN ETKENLER

Bir çok sağlık sorunu yırtılmaya zemin hazırlayabilir. Altta yatan etkenler arasında en sık rastlananı yüksek tansiyondur. Bir diğer neden de kalıtımla geçen, dokuları zayıflatan bazı hastalıklardır. Bazan kalp ameliyatları sırasında ya da anjiyo yapılırken veya stent takılırken “aort diseksiyonu” olabilir. Genç kadınlarda hamilelik ve lohusalığın ilk günlerinde de damar yırtılmaları görülebilir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?      

Aortanın anatomik olarak dört bölümü vardır. Bu kısımlar; kalpten çıkan aorta, arkus aorta, inen aorta ve karın içine inen kısım olan abdominal aorta olarak isimlendirilir. Aort diseksiyonunda içten olan yırtık % 65 oranında çıkan aorta kısmındadır. Aortanın yırtılmasının (diseksiyon) nerede olduğu tanı, tedavi ve hastanın yaşam beklentisi açısından önem taşımaktadır.