BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.248,49
HABER /  POLİTİKA

Çözüm süreci nasıl bitti Davutoğlu ilk kez açıkladı

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin bitişini başlatan süreci açıkladı. Davutoğlu, 6-7 Ekim olaylarında çözüm sürecinin biteceğini ve askere ve polise 'hazırlık olun' talimatı verdiğini belirtti.

Abone ol

Hollanda'nın başkenti Lahey'deki temasları sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin bitişinin nasıl başladığını ilk kez açıkladı.

Davutoğlu, "6-7-8 Ekim kalkışması sonrası yaptığımız güvenlik toplantılarında, kafamın bir yerinde bunların çözüm sürecini bitirecekleri ihtimali güçlü biçimde belirdiği için, askerimize polisimize talimat verdim, 'Çözüm sürecinin bitmesi ihtimaline hazırlıklı olun, dedim. Ben bir gün size 'O gün geldi' diyeceğim, o güne bütün hazırlıklarımız tamam olmalı. Bütün eksiklerinizi tamamlayın' dedim." dedi.

6-7 EKİM OLAYLARINDA NE OLMUŞTU?

2014 Türkiye Kobani eylemleri veya yaygın adıyla ‘6-7 Ekim Olayları’, IŞİD'in Kobani'yi kuşatmasına karşılık YPG militanlarının Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen hükümete tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 6 Ekim'de aldığı kararla ve “Halklarımızı sokağa çıkmaya çağırıyoruz” çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışmalar bütünü.

Silahlı çatışmalar, YDG-H üyelerinin öncülüğünde başlatılmış ve daha sonra HÜDA-PAR taraftarlarının ve ülkücülerin de çatışmalara katılımıyla ve ardından polis güçlerinin müdahaleleriyle büyümüştür.

Çıkan olaylarda göstericilerin bir kısmının sivil halka saldırılar gerçekleştirmesi ve birçok kamu binasının yanında ev, işyerleri ve taşıtların yakılması nedeniyle pek çok ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 10 Ekim itibarıyla 35 kişi gösteriler sırasında hayatını kaybetti.

İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasında Kobani eylemlerinde ülke genelinde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre de 1113 bina hasar gördü.