BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.438,01
HABER /  SAĞLIK

Çok çay ve kahve tüketenlere iyi haber

Günde dört bardak çay veya kahve içmenin hiçbirisini içmemekten daha iyi olduğu belirtildi.

Abone ol

Uzmanlara göre dört bardaktan fazla çay içmek kalp atış hızını ve tansiyonu düşürüyor.

Kahve ve çay tüketiminin sağlığa etkisi kapsamlı bir araştırmanın konusu oldu. Yapılan araştırmada günde dört bardak kahve veya çay içmenin hiç içilmemesinden daha yararlı olduğu ifade edildi. On yıllık bir çalışma sonrası 180 bin insanın verisi takip edildi. İncelemeye göre kafein sevenlerde hiç tüketmeyenlere göre tansiyon daha düşük çıktı. Ayrıca günde dört bardaktan fazla tüketenlerin kalp atış hızlarının düşük olduğu tespit edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Önleyici ve Klinik Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan araştırmada elde edilen bulgular bugüne kadar verieln tavsiyelere ters bir sonuç olduğu belirtildi. Yüksek tansiyon hastalarına kahve tüketimini kesmeleri gerektiği tavsiye ediliyordu.

Yeni yapılan araştırmada 16-95 yaş arası insanlardaki yüksek tansiyon durumu 10 yıl boyunca gözlemlendi. Araştırmada katılımcıların kahve, çay tüketimleri ve sonuçları incelendi. Araştırma sonunda çok fazla çay içmenin yararının çok olduğu ortaya çıktı. Tansiyon ve kalp atış hızları içmeyenlere göre daha sağlıklı çıktı. Aynı durum kahve içenklerde de gözlemlendi.

Uzmanlar kahve ve çayın yararının içmeyenlere göre fazla olduğunu ancak farkın büyük olmadığına dikkat çekerek bunun da önemli olduğunu belirtti.

Dr. Bruno Pannier yaptığı araştırmayı sunarken çayın içindeki flavonoidlerin damarları rahatlattığını ve bu yüzde tansiyonun düştüğünü savundu.