BIST 8.879
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.240,14
HABER /  DÜNYA

Çipras hükümeti ekonomide düğmeye bastı

Yunanistan'da iktidara gelen radikal sol ittifak Syriza ekonomide ilk adımını attı.

Abone ol

Pire Limanı ile Enerji-Dağıtım Şirketi ADMHE’nin özelleştirilmesi durduruldu.

Yunanistan’da, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras başkanlığında kurulan yeni koalisyon hükümeti, seçim öncesi açıkladığı tezleri doğrultusunda radikal adımlar atma yönüne giderek, kamu varlıklarının özelleştirmesini durdurma kararı aldı.

SYRIZA hükümetinin ilk bakanlar kurulu toplantısında, aralarında ülkenin en büyük ticari limanı olan Pire Limanı ve Kamu Enerji-Dağıtım Şirketi ADMHE’nin de bulunduğu, henüz özelleştirilmeleri tamamlanmamış kamu kurumlarının özelleştirilmesinin iptal edilmesi kararlaştırılırken, daha önce özelleştirilen kurumlarla ilgili anlaşmaların da yeniden masaya yatırılması karara bağlandı.

Denizcilik Bakanı Vekili Thodoris Driças, bu konudaki kararların hem çalışanların hem de işadamlarının talebi doğrultusunda alındığını belirterek, bu kapsamda Pire ve Selanik limanlarının hisselerinin satılmasına son verildiğini açıkladı.

Önceki hükümetin Çin'in COSCO kargo şirketine 35 yıllığına kiraladığı Pire limanındaki 2 konteyner terminaliyle ilgili anlaşmaların da yeniden gözden geçirileceğini açıklayan Driças, hükümetin diyaloga açık olduğunu ve daha önce imzalanan işler vaziyetteki anlaşmalara karşı çıkmayacağını kaydetti.

SADECE YUNAN HALKINA SORUMLUYUZ

Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis de enerji dağıtım şirketi ADMHE’nin bir bölümünün özelleştirilmesini öngören anlaşmanın yeniden masaya yatırılacağını belirtti. Hükümetin amacının vatandaşlara yardımcı olmak için, elektrik ücretlerini azaltarak, rekabeti arttırmak olduğunu ifade eden Lafazanis, hükümetin kararlarında sadece kendilerini seçen Yunan halkına sorumlu olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Yannis Varufakis ise göreve başladığı ilk günde, bakanlıktaki danışmanların sayısı azaltılıp önceki hükümetin işten çıkardığı kadın temizlik işçilerinin yeniden işe alınacağını bildirdi. Tasarruf tedbirleri kapsamında işten çıkarılan okul korumalarının da yeniden işe alınacağını belirten Varufakis, vatandaşların aşırı tüketim alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

Yunanistan'ın eski Başbakanı Kostas Karamanlis ve Çin'in eski Devlet Başkanı Hu Jintao döneminde, 2008'de COSCO şirketi ile Pire Liman İdaresi (OLP) arasında imzalanan anlaşma gereğince Çin'e, 6,5 milyar Avro karşılığında limanın iki konteyner terminalini yönetmek için 35 yıllık imtiyaz hakkı verilmişti.

Başbakan Andonis Samaras döneminde de Çin Başbakanı Li Kıçiang’ın Atina’yı ziyareti sırasında iki ülke arasında ticaretle ilgili 19 anlaşma imzalanmıştı. Pire Limanı’nı Avrupa’ya açılan kapı olarak gören Çin’in kargo şirketi COSCO, limanının satışa çıkarılan yüzde 67’lik çoğunluk hisse paketine ilgi gösteren uluslararası 5 şirket arasında favori olarak görülüyordu.

SYRIZA’nın iktidara gelmeden önceki en büyük vaatlerinden biri kamu mallarının özelleştirilmesini durdurmaktı.