BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk Kanadoğlu gibi uyardı

DP lideri Cindoruk, TBMM Başkanlığı seçimlerinin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilebileceği uyarısında bulundu.

Abone ol



İNTERNETHABER

ANKARA-
Demokrat Parti Genel Başkanı ve TBMM eski başkanı Hüsamettin Cindoruk, 4 Ağustos’ta yenilenecek TBMM başkanlı seçimi ile ile ilgili ilginç bir uyarıda bulundu.

Cindoruk, hukuki çıkışlarıyla gündem yaratan ve gündemi değiştiren Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu gibi bir hukuki yorum yaparak, iktidar partisinin iç tüzük ihdas ettiğini ve parti adayı göstererek, bağımsız olması gereken TBMM Başkanlığı’na seçim yaptırdığını ileri sürdü.

Cindoruk, şunları söyledi:

“TBMM Başkanlık seçiminde aday gösterme süreci, Anayasa’ya ve iç tüzüğe aykırı gelişmiştir. Anayasamızın 94. maddesinde açık ve kesin hüküm yer almaktadır: “Siyasi Parti grupları başkanlık için aday gösteremezler.” Aynı yasak Meclis İç Tüzüğü’nün 10. Maddesi’nde de yer alır. TBMM Başkanının tarafsızlığının temel unsuru, bu yasaklarda saklıdır. AKP’nin milletvekilleri ile yaptığı istişare toplantısı, adı ne olursa olsun bir grup toplantısı niteliğindedir. Bu toplantıda partinin genel başkanı, aday tespiti için eğilim yoklaması yapmış ve bu eğilimin sonucuna göre parti adayının tespit edeceğini ifade etmiştir. Bu durum, Anayasa ve İç tüzük yasağına rağmen, bir grup kararı oluşturma işlemidir. Diğer bir değişle, TBMM Başkanlığı’na bir parti adayının seçtirilmesi ve tarafsızlık ilkesinin aşılması için dolaylı ve örtülü bir yöntem geliştirilmiştir. Bu durum, Anayasa’ya aykırı yeni bir iç tüzük ihdasıdır. Anayasa Mahkemesi bu seçimi ya da adaylığı iptal edebilir. Bu sonuç ise, bir yasama organına yakışmaz.”