BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  GÜNCEL

CHP içinde özel harpçiler var

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kemal Yamak vefat etti. Yamak'ın anıları yakın tarihe ışık tutuyor.

Abone ol

Eski Kara Kuvvetleri Komutanlarından emekli Orgeneral Kemal Yamak vefat etti. Yamak'ın Kıbrıs'ta gizli görevler üstlendiği biliniyordu.

Yamak ayrıca dönemin CHP lideri Ecevit'e verdiği cevapla yakın tarihin karanlık noktalarına parmak basmıştı.

Yamak'ın geçmişte devletin kritik operasyonlarında görev aldığı belirtiliyor. Öte yandan Hürriyet gazetesi Yamak'ın özel harpçi tarştışmalarını gündeme getirdi..

Kıbrıslı Türkleri, Rumlardan korumak için gizli görevlerin gerçekleştirildiği dönemin Özel Harp Dairesi Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevlerinde bulunan emekli Orgeneral Kemal Yamak, vefat etti.

CHP İÇİNDE ÖZEL HARPÇİLER VAR

Yamak "Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler" ismiyle Doğan Kitap’tan piyasaya çıkan anılarında dönemin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit’in "kontrgerilla" iddialarına yanıt vermiş ve bazı CHP milletvekillerinin de Özel Harpçi olduğunu açıklamıştı.
Ecevit, doğudaki bir ilçede MHP'li Başkanın özel harpçi olduğunu bizzat bir generalin ağzından öğrenmiş ve bunu "Kontrgerilla var" diye açıklamıştı.

BİRBİRLERİNDEN HABERLERİ OLMAZ

Ecevit’in inandırıcılığı nedeniyle kontrgerilla tartışmasının sık sık alevlendiğini belirten Yamak, TBMM içinde birbirinden habersiz pek çok milletvekilinin Özel Harpçi olduğunu şöyle anlatıyor:

"Birçok kimseyi ayağa kaldıracağını biliyorum ama bu noktada yazmak istiyorum. Sayın Ecevit’in inandırıcılığına dayanarak alevlenen ve Sayın Ecevit’in zaman zaman medyanın ilgisi için bizzat öne çıkarak söyledikleriyle devam eden bu iftira kampanyası sürdürülürken, bu teşkilatın içinde o zaman kendi partisinden ne kadar personelin, hatta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde birbirini hiç tanımayan kaç milletvekilinin bulunduğunu ve bunun sadece kendi partisine ait bir durum olmadığını, birisi söyleyiverseydi ne olurdu?"

VATANSEVER OLDUKLARI İÇİN

Yamak, Özel Harpçi olarak eğitilenlerin nasıl ve neden seçildiklerini de şöyle açıklıyor:

"Aslında onlar milletvekilliği dönemlerinde değil, daha genç yaşlarda bölgesinde güvenilir, saygın, sözü geçen ve gerektiğinde halkıyla bütünleşerek, milleti ve vatanı için yapılacak mücadelede önder olabilecek niteliklere sahip oldukları için seçilmişlerdi. Milletvekili oluşları da bu seçimin doğruluğunu göstermiyor muydu?"

MAHİR ÇAYAN'IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ OLAYDA KONTRGERİLLANIN PARMAĞI VAR MI?

[PAGE]

  

HER YIL 1 MİLYON DOLAR

Özel Harp Dairesi, özellikle Amerikalıların da verdiği destekle NATO’nun "örtülü harekát konseptine" dayanarak kurulmuş bir harekát ünitesiydi. Memleketimizin bulunduğu coğrafi mevki ve stratejik konum, böyle bir teşkilatı çok lüzumlu ve çok faydalı hale getiriyordu.

KIZILDERE OLAYI BİZİM DEĞİL

Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayları ve adı işkenceyle ile anılan ünlü Ziverbey Köşkü sorgulamalarının Özel Harp Dairesi’yle ilgili olmadığını anlatan Yamak, Ecevit’i "Kontrgerillayı açıklamam iyi oldu, başbakan oldum" dediği için özel olarak eleştirdiğini belirtiyor.

KONTRGERİLLA'YA ATFEDİLEN OLAYLAR

1955’te Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evin bombalanması iddiası.

6-7 Eylül olayları.

Kültür Sarayı’nın yakılması.

12 Mart Darbesi.

Kızıldere Katliamı.

Ziverbey Köşkü sorgulamaları.

1 Mayıs 1977 Olayları.

Ecevit’e Çiğli Suikastı girişimi.

Mehmet Ali Ağca’nın hapishaneden kaçırılması.

Kahramanmaraş, Çorum ve Gazi Mahallesi olayları.

ÖZEL HARP DAİRE BAŞKANI

1924 yılında Amasya’nın Merzifon ilçesinde doğdu. 1945’te Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1971’de Tuğgeneral, 1975’te Tümgeneral, 1979’da Korgeneral ve 1984’te Orgeneralliğe yükseldi. Tuğgeneral rütbesi ile 1971-74 döneminde Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı yaptı. 24 Temmuz 1987 tarihinde atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, 1 Eylül 1989 tarihinde yaş haddi nedeniyle emekli oldu. Turgut Özal’ın ölümüne kadar Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği yaptı.

Emekli Orgeneral Yamak için ilk tören yarın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda düzenlenecek. Kemal Yamak'ın cenazesi, Kocatepe Camisi'nde öğleyin kılınacak cenaze namazı sonrasında Cebeci Askeri Şehitliği'nde toprağa verilecek.