BIST 9.886
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.449,23
HABER /  GÜNCEL

CIA'nin Türkiye uzmanından çarpıcı IŞİD iddiası!

CIA'nin eski Türkiye uzmanı Henri Barkey, Türkiye'de IŞİD'i detsekleyen bir altyapı olduğunu iddia etti.

Abone ol

CIA'nin eski Türkiye uzmanı Henri Barkey, IŞİD'e karşı ortak operasyonun konuşulduğu ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede çekirdek koalisyona katılmama kararı aldığı günlerde çok konuşulacak bir iddia ortaya attı.

Taraf Gazetesi'nden Tuğba Tekerek'in Henry Barkey ile internet üzerinden yaptıkları söyleşiye göre,  ABD'li uzman Barkey, "Türkiye'de IŞİD destekçisi bir altyapı var." dedi.

Taraf muhabirinin IŞİD terörü, Türkiye'nin ABD ile masaya yatırdığı IŞİD'e karşı ortak mücadele operasyonunda yer almama kararı ve Türkiye'den IŞİD'e destek gittiği iddialarıyla ilgili sorularına yanıt veren Barkey, iddia ettiği IŞİD'i destekleyen alt yapının aslında El Nusra'yı desteklemek için kurulduğunu, Türkiye içinde bir sürü sivil toplum kuruluşunun Nusra Cephesi'ne yardım ettiğini söyledi.
İşte ilgili haberden çarpıcı noktalar:

"İHH NUSRA CEPHESİ'NE MUAZZAM YARDIM EDİYORDU"

Türkiye içinden bazı oluşumların IŞİD'e destek veren mekanizmalar kurduğunu ileri süren Barkey, "Türkiye içinde bir sürü sivil toplum kuruluşu var. İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri) İnsani Yardım Vakfı, Nusra Cephesi’ne muazzam yardım ediyordu. İnsan getiriyordu, silah kaçırıyordu. Bunların bir kısmını devletin bilgisi dahilinde yapmıştır. İstanbul’a inen, IŞİD’e katılmak isteyen birisini düşünün. İngilizce bilmiyor, belki kontakları yok ama bir ağ var, bir şekilde o ağın içine düşüyor. İnsanlar o ağın içinde sınıra getiriliyor, sınırda güvenli evlerde tutuluyor, şartlar elverişli olduğunda da sınırı geçmeleri sağlanıyor. Ramazan’da İstanbul’da büyük bir piknik yaptılar herkesin gözü önünde. Benim yadırgadığım şu oldu; öyle uluorta bir piknik cesaret ister. O cesaret bir yerden geliyor. Pikniğin bir anlamı da “Bize bir şey yapmazlar, çünkü bizim arkamızda birileri var” demek.
" dedi.

Tekerek'in "Türkiye'den IŞİD'le mücadele konusunda Avrupa ve Amerika'nın ne istediği" sorusunu yanıtlayan eski CIA uzmanı "Avrupa dışındaki ülkelerden Türkiye’ye gelip sınırı geçip, IŞİD ve Nusra Cephesi gibi aşırı dinci gruplara katılanlar var. Bunun önlenmesini istiyor Amerika." diye yanıt veren Barkey, "Türkiye’de IŞİD’i destekleyen bir altyapı" olduğunun altını çizerek "Ben Amerika olsam 'Bu altyapının üzerine gitmeniz lazım' da derdim" diye cevap verdi.

"TÜRKİYE IŞİD'E DİREKT OLARAK YARDIM ETMİYOR, NUSRA'YA YARDIM EDİYOR"

Desteğin direkt yollardan değil dolaylı yollardan IŞİD'e gittiğini iddia eden Barkey, "Türkiye Nusra Cephesi’ne yardım ediyor. Sınırdan geçen gönüllü, “Ben şu gruba gidiyorum” diye noter tasdikli yazı vermiyor. İkincisi Nusra’ya gidip IŞİD’e geçmiş de olabilir. Herkes Türkiye’den elini kolunu sallayarak sınırı geçebildiği için dolaylı olarak IŞİD’e yardım etmiş oldu. Bu altyapı Türkiye için de çok tehlikeli, Türkiye için de problem yaratacak." diyerek Türkiye'ye de uyarı mesajı verdi.