BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'ye sabıkalı ilçe başkanı

CHP İstanbul il teşkilatına üç yeni başkan atandı. Başkanlardan biri karşılıksız çekten cezaevine girip Ecevit affıyla kurtulmuş

Abone ol

CHP İstanbul teşkilatında görevden alınan 3 ilçe başkanının yerine yeni atamalar yapıldı. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin tarafından başarısız oldukları gerekçesiyle görevden el çektirilen Maltepe ilçe başkanının yerine getirilen isim çok sayıda kişiye karşılıksız çek vermekten hapis yattığı ortaya çıkan Belediye Meclisi Üyesi Lütfü Binici.

İlçe başkanının 4 yıllık cezasının bir bölümünü çektiği, cezaevinden 'Rahşan affı' ile çıktığı ifade ediliyor. Zaman'a konuşan Lütfü Binici, karşılıksız çekten dolayı hapis yattığını kabul etti. Binici, "17 yıl evvel yaşanan bir olay. Çek Yasası'na muhalefetten ceza aldım. Başka bir şey yok. Ödeme planlarıyla karşılığını ödedik." dedi.

Binici'yi hapse götüren süreç 1997 yılında, Hasan Ayas ile Türkan Ayas çiftinden para almasıyla başlıyor. Zaman'ın ulaştığı mahkeme karar tutanaklarına göre, borsa işlemleri yapan Binici, Ayas ailesine aldığı paranın karşılığı olarak ana para ve faizi gösteren ayrı ayrı birçok çek verdi. Lütfü Binici, müdahil Hasan Ayas'a, o dönemin parasıyla 1997 yılında İş Bankası Maltepe Şubesi'ne ait sırasıyla 55 milyon, 54 milyon, 54 milyon, 1 milyar 50 milyon, 880 milyon, diğer müdahil Türkan Ayas'a ise aynı bankaya ait 450 milyon, 54 milyon lira bedelli çekler verdi. Ancak çekler karşılıksız çıktı. Bunun üzerine alacaklılar, bankaya itiraz etti. Bankadan Lütfü Binici'ye tebligat yapılmasına rağmen düzeltme yapılmadı. Müdahillerin şikâyeti üzerine mahkemeye intikal eden olay CHP'li ilçe başkanının aleyhine sonuçlandı.

ECEVİT AFFIYLA KURTULDU

Davanın görüldüğü Kartal 2. Asliye Ceza Mahkemesi, İlçe Başkanı Lütfü Binici'ye 4 yıl hapis cezası verdi. Müdahillerin zararının da karşılanmasına hükmetti. Kararın kesinleşmesinden sonra hapse giren ve cezasının bir kısmını çeken Binici'nin imdadına 22 Aralık 2000'de Rahşan Ecevit'in önerisiyle çıkarılan af yetişti.