BIST 9.839
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.460,44
HABER /  GÜNCEL

CHP'ye inat pırıl pırıl akıtacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'tan Trakya'ya müjde: Ergene'de atık suyun yüzde 80'i 2 yıl içerisinde arıtılacak.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın temizlenmesi için emir verdiği Ergene Havzası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar , Ergene Havzası'nda bulunan atık suyun yüzde 80'inin 2 sene içinde arıtılacağını müjdeledi. Bayraktar, havzanın temizliğine önem verdiklerini, bunun için ciddi kaynak ayırdıklarını da bildirdi.

İKİ YIL YETER

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Tekirdağ temasları kapsamında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ne uğradı. Burada gazetecilerin Ergene Havzası'nı temizleme çalışmaları ile ilgili sorularını cevaplayan Bayraktar, şunları kaydetti:

" Ergene ile ilgili çalışma devam ediyor. Buraya şu an arıtılmış ve arıtılmamış ilave su geliyor. Bu ilave su, Ergene Havzası 'nı kirletiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Ergene'nin derdi olan atık suya duyarlı. Bana, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na ve Tekirdağ Valisi'ne talimatı verdi. Şu an Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde arıtma var. Sorun evsel atıklarda, diğer bölümlerde. Bunu halletmek için de yoğun faaliyetler yürütüyoruz. Umut ediyorum, 2 sene içinde buradaki atık suların yüzde 80'i arıtılarak Marmara'ya verilecek."

3 MİLYAR LİRAYA TEMİZLENECEK

Bayraktar, Ergene'nin temizliğine önem verdiklerini, bunun için ciddi kaynak ayırdıklarını da dile getirdi. Çalışmaların maliyeti ile ilgili sorulara ise Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya cevap verdi. Ali Yerlikaya, arıtma faaliyetlerinin maliyetini 3,2 milyar lira olarak açıkladı. Atık su ile ilgili cezaların miktarının sorulmasına karşılık da Yerlikaya, 2012 sonunda 400 firmaya 12 milyon lira yaptırım uygulandığını duyurdu.

"ERGENE PIRIL PIRIL AKACAK"

Bakan Bayraktar, Organize Sanayi Bölgesi'nden ayrılmadan evvel bir fabrikayı da gezdi. Son olarak Ergene Havzası'nda incelemelerde bulundu. İncelemeler esnasında Ergene'nin büyük bir hat olduğunu aktaran Bayraktar, "Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli ayağı var. Biz, insan sayısı 10 bini aşan belediyelere yazı yazdık. Tekirdağ'ın değil de Kırklareli ve Edirne'nin belediyelerinden arıtmaları tamamlamalarını talep ettik. Tekirdağ'da arıtma faaliyetlerinin bir bölümünü Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri yürütüyor, bir bölümünü de biz İLBANK kanalı ile yapıyoruz. Buraya 283 milyon lira para ayırdık bunun 110 milyonu arıtma alanlarına gidecek. Organize sanayi bölgelerine de yüzde 100 arıtma için müddet verdik. Umut ediyorum 2-2,5 sene içinde arıtma tamamlanacak, burası pırıl pırıl akacak." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN UYARMIŞTI

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz temmuz ayında televizyonda gördüğü Ergene Havzası için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu arayarak "Buranın hali ne böyle" diye sormuştu. Bakan'ın, bölgenin CHP 'li belediyelerin kontrolünde olduğunu hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan Eroğlu'na "CHP 'li belediyelerin bir şey yapacağı yok, siz yapın" diye talimat vermişti.