BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin referandum stratejisini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum sürecinde meydanlarda parti bayrağı bulundurmayacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, MHP tabanına da çağrıda bulunarak "hayır" oyu kullanmalarını istedi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum kampanyasında parti bayrağı kullanmayacaklarını söyledi. Referandumda "hayır" oyu kullanacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, yeni anayasa sürecinde dile getirdikleri erken seçim çağrısını yineledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Referandumda "hayır" çıkacağından emin olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, parlamentonun milli iradeyi temsil ettiğini belirterek, 15 yıldır tek parti iktidarının olduğunu; ancak işsizliğin bu dönemde daha fazla olduğunu ileri sürdü. İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından bazı satır başları:

"Neden 'hayır' denmesi gerektiğini anlatacağız. Parlamento üzerinde hiçbir vesayetin olmaması için, güçler ayrılığı için hayır denmesi gerekir.

Bütün yetkileri bir kişinin eline verirseniz orada denge olmaz. Anayasa değişikliği bu şekliyle geçerse, bütün yetkileri bir kişiye vereceğiz ve onu kimse denetleyemeyecek. Yargı, yürütme, yasama onun emrinde olacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir düzen yok.

"DARBE HUKUKUNUN PARÇASI"

Şu anda AK Parti vekillerini kim seçti? Vatandaş mı seçti? Hayır. Vatandaşın önüne listeyi koydular. Bunu geçmişte askerler yapmış, darbe hukukunun bir parçası. Şimdi başkan bu listeyi hazırladı, vekilleri buna karşı çıkacak mı?

"SEÇİM YASASININ DEĞİŞMESİ LAZIM"

Biz şu andaki sistemi de savunmuyoruz. Bizim istediğimiz şu, 12 Eylül darbe hukukundan arınmamız lazım. Seçim yasasının değişmesi lazım, millet kendi vekilini kendisi seçsin.

"SURİYE ANAYASASI İLE AYNI"

Peki bizim başkanlık sistemi nerede uygulanıyor? Anayasa değişiklik teklifini parlamentoda görüşürken arkadaşlarımız Suriye Anayasasını getirdiler, tercümesini yaptılar. Bu değişiklikle, Suriye Anayasası birebir tutuyor. Şimdi biz Suriye'deki rejimi kabul ediyor muyuz? Etmiyoruz. Niçin? Esad'a diyoruz ki burada demokrasi yok, baskı var, medya özgürlüğü yok, diğer haklar yok. Şimdi aynısını biz kendi ülkemize uyguluyoruz. O zaman niye biz neden bu Esad'ı suçladık. O rejim Türkiye'ye yakışır mı? Yakışmaz."Dayatma ile anayasa yapamazsınız"

MHP SEÇMENİNE ÇAĞRI

Bütün milliyetçilerin 'hayır' demesi lazım. Bayrak bizim bayrağımızsa, Vatan bizim vatanımızsa, İstiklal Marşı bizim İstiklal Marşımızsa, dilimiz bizim dilimizse, başkentimiz Ankara ise herkesin buna hayır demesi lazım. Anayasanın ilk 4 maddesini değiştireceğiz diyorlar, bunu Meclis'te söylüyorlar. Kim söylüyor? AK Parti'nin anayasa komisyonu üyesi söylüyor. Cumhurbaşkanının danışmanları söylüyor. Cumhurbaşkanı da söylüyor. Eyalet sistemini savunuyorlar. Bir gün kalktığımızda başkan şöyle bişi yapabilir; "Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı birleştirdim artık burası Trakya Bölgesidir, oraya da bir vali atıyorum. Yetkisi var mı var, yapabilir. Bu endişelerimi Sayın Devlet Bahçeli'ye anlattım. Bu benim tarihi sorumluluğum""CHP bayrağı meydanlarda olmayacak.

CHP PM ÜYESİNİNİN GÖZALTINA ALINMASI

7 yıl önce attığı tweetler parçalandı bölündü ve 7 yıl sonra buraya gel dediler. Çünkü Sera Kadıgil Anayasa’yı çok güzel anlatıyordu. ‘Yanlış yaptıysam özür dilerim’ dedi. Siz bunu alıp 7 yıl önceki tweetleri yüzünden savcıya çıkardınız. 3 yıl önce Gülen’e övgü düzenlere savcı ne yaptı? Bu savcıya ne denir? Bu savcılar iktidarın kölesidir."Vekil sayısı

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Parlamentoda bazı grupları korkutmak için'evet demezseniz seçime gideriz 'gibi şantaj yapıldı. Biz şunu söyledik, hemen seçime gidelim. Henüz daha sayın cumhurbaşkanına gitmedi, beklesinler orda, hemen seçime gidelim. Bakalım bu millet bir daha oy verecek mi? Biz bu çağrıyı kürsüde yaptık, bugün de buradan yine aynı şekilde yapıyorum."

(Teklifin Cumhurbaşkanına gitmemesi) "Büyük bir olasılıkla kendi aralarında görüşüyorlardır şu tarihte gönderin diye... Ben yine söylüyorum madem şimdiye kadar gitmedi, parlamento toplandıktan sonra bir seçim kararı alınır biz de erken seçime gideriz. Böylece Türkiye bu ucube görüşlerden de kurtulmuş olur."