BIST 9.882
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.463,03
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den Alevi açılımı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidar partisinin "Alevi açılımı" adı altında yürüttüğü çalışmaların sonuçsuz kaldığını savundu.

Abone ol

Veli Ağbaba, laik ve demokratik bir devlette, nerenin ibadethane olduğuna siyasal iktidar sahiplerinin değil, ancak o inanca sahip insanların karar verebileceğini ifade etti. Ağbaba, cemevlerinin ibadethane olup olmadığına karar verecek insanların da Aleviler olduğunu kaydetti.

LÜTUF OLARAK GÖRÜLEMEZ 

Devletin, Alevi yurttaşları hükümetin siyasal duruşuna göre tanımlamaktan vazgeçmesi gerektiğini belirten Ağbaba, "Bu sebeple amasız, fakatsız, önkoşulsuz Alevilerin inanç ve ibadetlerini gerçekleştirdikleri cemevlerinin statüsünün tanınması gerekir. Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık talebinin karşılanması gerekir. Alevi yurttaşlarımızın taleplerinin karışlanması bir lütuf olarak görülemez" diye konuştu.

Bu konuda partisinin yerel yönetimlerinin harekete geçmeye karar verdiğini belirten Ağbaba, şunları söyledi:

CHP'Lİ BELEDİYELER DEĞERLENDİRECEK 

"Devletin atması gereken bir adımı, yerel yönetimlerimizde atmaya karar verdik. CHP’li Belediyeler cemevlerini ibadethane olarak değerlendirecek ve diğer inanç merkezlerine sunulan tüm hizmetler cemevlerine de sunulacak. Belediyelerimiz, önümüzdeki Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklar. Muhalefet olduğumuz belediye meclislerinde de belediye meclisi üyelerimiz gerekli girişimlerde bulunacaklar.

Cemevlerinin ibadethane sayılması için ilk kararı CHP’li Maltepe ve Didim belediyeleri almıştır. Maltepe Belediyesi bu kararını, 5393 Sayılı Kanun’un 'Yetki ve İmtiyazlar' başlıklı maddesindeki 'Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak' hükmü gereğince vermiştir.

Kentlerimizde yaşayan Alevi inancına mensup vatandaşlarımızın inanç ve ibadet hizmetlerini gerçekleştirdikleri cemevleri bu kanun kapsamında ibadethane olarak değerlendirilerek, yasanın tanıdığı hak ve hizmetlerden yararlandırılacaklardır."