BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP kurultayı - Kemal Kılıçdaroğlu mu Muharrem İnce mi?

CHP'nin olağanüstü kurultayında seçim tamamlandı. Kemal Kılıçdaroğlu 740, Muharrem İnce 415 oy aldı. Böylece Kılıçdaroğlu, 3. kez CHP'nin lideri seçildi.

Abone ol

ANKARA'da CHP içindeki hesaplaşmanın yaşandığı 18. Olağanüstü kurultayda seçim işlemi tamamlandı. Kemal Kılıçdaroğlu 740, Muharrem İnce 415 oy aldı. Böylece Kılıçdaroğlu, 3. kez CHP'nin lideri seçildi.

MUHARREM İNCE'NİN OY ORANI SÜRPRİZ

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Genel Başkanlık seçimi için oy verme işlemi tamamlandı. Kurultayda Muharrem İnce beklentilerin üstünde bir oy alarak sürprize imza attı ancak bu oy oranı sonucu değiştirmeye yetmedi.

OYLAMA SONUCU

Sonuçları divan başkanı açıkladı:

KAYITLI DELEGE......................1218
OY KULLANAN..........................1181
GEÇERLİ OY SAYISI.................1155
GEÇERSİZ.....................................26
KEMAL KILIÇDAROĞLU .................740
MUHARREM İNCE...........................415

KILIÇDAROĞLU'NUN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

-Bir bayram havası içinde kongre yapmaktan mutluyum. Sağlıklı bir rekabetin olabileceğini rahatlıkla tartışabileceğimizi tüm dünyaya gösterdik. Şimdi hepimize bir görev düşüyor. Artık ayrılık gayrılık yok, birleşe birleşe kazanacağız. Ben oy versin vermesin bütün delege arkadaşlarıma şükranlarıma sunuyorum.

CHP LİDERİNDEN ŞIK DAVRANIŞ

Kemal Kılıçdaroğlu kongrelerde alışkın olunmayan bir şıklığa imza atarak rakibi Muharrem İnce'yi de kürsüye yanına davet etti. İki rakip öpüşerek delegeleri selamladı.

screen-shot-2014-09-05-at-18.01.40.png
Kılıçdaroğlu sonra şöyle devam etti;

-Biz yarışırız uygarca yarışırız, biz eleştiririz uygarca eleştiririz, biz demokrasiyi getirdik dünyaya örnek olacağız. CHP her zaman yeni kadrolar yetiştirmek zorundadır. CHP umut vermek zorundadır.

MUHARREM İNCE : SONUCU KAVGA ETMEDEN KABULLENİN

Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra sözü Muharrem İnce'ye verdi. İnce de yenilgiden sonra şu açıklamayı yaptı;

-Gençler yarışacağız tartışacağız, ama kavga etmeden sonucu kabulleneceğiz. Sıfır oy aldığım iller başta olmak üzere il başkanlarımın emrindeyim ne zaman emrederseniz ordayım. Bir saat öncesinde Sayın Kılıçdaroğlu benim rakibimdi şimdi rakibim değil genel başkanımdır. Bu yağma düzeninden bu faşist diktatörden kurtulmak için elimden ne geliyorsa onu yapacağım.

ASIL KIYAMET PM LİSTESİNDE KOPACAK

Kurultayda CHP’de asıl çekişmenin genel başkanlık seçiminden çok Parti Meclisi üyeliği seçiminde yaşanacağı beklentisi var. 60 kişilik Parti Meclisi ise blok liste yerine çarşaf listeyle yapılacak. Delegeler en az 47 en çok 52 kişinin ismini işareyetleyerek seçimini yapacak. Kılıçdaroğlu ve İnce delegeye kendi tercihlerini içeren bir 'anahtar liste' verecek. 60 üyeli Parti Meclisi için 500’ün üzerinde ismin aday olması bekleniyor.

KEMAL KILIÇDAROĞLU RAKIYLA VURDU : Muharrem İnce'nin ardından kürsüye gelen Kemal Kılıçdaroğlu ise 'rakıyla' vurdu:

-"Rakı sofralarında ülkeyi kurtardığını sanan bu elitistleri partiden temizleyeceğim. Dersimli Kemal'im, devrimci Kemal'im ben."

-"Bir sendika ağaları var, bir de parti ağaları var. Parti ağalarını CHP'den sileceğim."

Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri Ramazan ayında rakı masasında poz veren Hüseyin Aygün'ü akıllara getirdi.

chp-kurultayi-kemal-kiliçdaroğlu-konuşuyor.jpg
İNCE'Yİ PROTESTO SESLERİ : Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu'na vurdukça vurdu salondan bir anda protesto sesleri ve sloganlar yükselmeye başladı. Salondan 'Başbakan Kemal' sloganları atılmaya başlanınca İnce konuşmasına ara vermek zorunda kaldı.

Divan başkanı salonu uyarmak zorunda kaldı ancak sloganlar devam etti. Muharrem İnce'nin protestolara yanıtı 'Bana Başbakan Kemal diye bağırmanın anlamı yok sokağa bakın, insanlar öyle bağırıyor mu?" karşılığını verince sloganlar bir anda sustu.


KILIÇDAROĞLU'NUN YÜZ HALİ : Muharrem İnce kurultayı sarsan konuşmasında Kemal Kılıçdaroğlu'nu yerden yere vurdu. İnce konuştukça Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüz hali ekranlara bu şekilde yansıdı.

chp-kurultayi-kemal-kiliçdaroğlu-.jpg
MUHARREM İNCE KONUŞUYOR : Kurultayda ilk olarak Muharrem İnce delegelere hitap ediyor. İnce, Kılıçdaroğlu'nu Ekmeleddin İhsanoğlu ile vurdu :

-"Halk muhafazakar, halk sağda, oy sağda, o zaman sağdan bir aday bulalım, oylar da çantada keklik olsun bize gelsin mantığı doğru mantık değildir. Bir, seçmene karşı saygısızlıktır. İki, seçmene hiledir. Seçmene diyoruz ki 'ben sağcı değilim, ama seni kandırmak için bu sağcıyı öne sürdüm, hadi gel şimdi oltaya' diyor. Bu mantığı doğru bulmuyorum."

muharrem-ince-olağanüstü-kurultay.jpg
ADAYLIK İMZALARI : CHP kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu 944, Muharrem İnce ise 177 delegenin imzasıyla başkanlığa aday gösterildi.

İNCE VE KILIÇDAROĞLU YANYANA : Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu'ndan önce saat 10.00'a doğru salona geldi. Daha önce de salonun küçük olduğu eleştirisinde bulunan İnce "Düğün salonunda halk partisine kurultay yakışıyor mu?" sözleriyle görüşünü yineledi.

chp-kurultayi-muharrem-ince-ve-kemal-kiliçdaroğlu.jpgMuharrem İnce'nin ardından Kemal Kılıçdaroğlu salona geldi. İki isim yan yana salonda yerini aldı. Salonda Atatürk ve Kılıçdaroğlu posterleri asılı. Kurultaya Uludere saldırı, Gezi olayları ve Soma'daki maden faciasında ölenlerin yakınları davetli. Salonda sık sık 'Her yer Taksim, her yer direniş' sloganları atılıyor.

KEMAL KILIÇDAROĞLU AÇTI : CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultayı açış konuşması yaparak başkanlık divanı için verilen teklifi okudu. Oylama ile divan kabul edildi. Ardından Atatürk için saygı duruşu yapıldı ve takibinde İstiklal Marşı okundu. CHP kurultayı resmen başlamış oldu.

kemal-kiliçdaroğlu-ve-muharrem-i̇nce-elele.jpg
DİVAN BAŞKANI KİTAPÇIK ATAN İSİM : CHP yönetimi kurultayda divan başkanlığına Grup Başkanvekili Engin Altay seçildi. Altay, 28 Ağustos’taki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki yemin töreni öncesinde Meclis Başkanı Çiçek’e içtüzük kitapçığı fırlatmıştı.

chp-kurultayi-18.-olağanüstü-kurultay-görüntüleri.jpg


CHP'nin 18.Olağanüstü Kurultayı bugün yapılıyor. İki gün sürecek kurultayda ilk gün genel başkan seçilecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun şimdilik tek rakibi Muharrem İnce. Parti Meclisi üyeleri içinse seçim Cumartesi yapılacak.

DELEGELER SALONA AKIN EDİYOR

CHP’nin 18’nci olağanüstü kurultayı için hazırlanan Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’ne delegeler gelmeye başladı. Kurultayın ilk gününde gündem genel başkanlık seçimi ve tüzük değişikliği olacak. İkinci günde ise 60 kişilik Parti Meclisi üyelikleri için seçim yapılacak. 18. Olağanüstü Kurultay'a iki adayla gidiliyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun karşısına şimdilik tek rakip çıktı. CHP Yalova Milletvekili ve eski grup başkanvekili Muharrem İnce.

ADAYLAR SALONDA BELLİ OLACAK

CHP Tüzüğü'ne göre genel başkanlık yarışına katılacak adaylar kurultay salonunda belli olacak. Tüzüğe göre genel başkanlığa aday olabilmek için üye tam sayısının, yani delegenin en az yüzde 10’unun Başkanlık Divanı’na imzalı önerisi gerekiyor.

ÖNCE BAŞKANLIK DİVANI OLUŞTURULUYOR

Kurultay'da önce Başkanlık Divanı oluşturulacak. CHP yönetimi kurultayda divan başkanlığına Grup Başkanvekili Engin Altay’ı önerecek. Delegenin kabul etmesi durumunda kurultayı Grup Başkanvekili Engin Altay yönetecek. Altay, 28 Ağustos’taki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki yemin töreninde Meclis Başkanı Çiçek’e içtüzük kitapçığı fırlatmıştı.

KURULTAY SALONUNDAN NOTLAR

Kurultayın yapılacağı ana salonda 3 bin 250 koltuk bulunuyor. Siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarının da davet edildiği kurultayda, bin 218 delege isimlerine ayrılmış koltuklara oturacak. Ana salona, yaklaşık bin 250 izleyici alınacak. Fuaye, ana ve yan salonlarla kurultayı, yaklaşık 10 bin kişinin izleyebileceği belirtiliyor. Kurultayı, 905'e yakın gazeteci takip edecek, ana salonda aktüel kameralara izin verilmeyecek.

24 SANDIKTA OY KULLANILACAK

Alt kattaki fuaye alanında bulunan 40 metrekarelik ekrandan, yaklaşık 6 bin kişi kurultayı takip edebilecek. Salonun değişik yerlerine de ekranlar yerleştirildi. Kurultayın teması, "Birlik ve kardeşlik", "CHP'de demokrasi, Türkiye'de demokrasi", "Ülkede özgürlük, ülkede hukuk devletinin egemen olması" olarak belirlendi.

Genel başkan adaylarının konuşmalarının ardından daha önce hazırlanan yan salonda oy kullanma işlemi gerçekleştirilecek. Delegeler 24 sandıkta oyunu kullanacak.

HALUK KOÇ'UN AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, iki gün sürecek kongrenin gerçekleşeceği Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde dün basın toplantısı düzenleyerek, kongre hazırlıkları konusunda bilgi verdi.

Toplantıyı genel başkan adayı Muharrem İnce'ye destek veren Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da izledi. Salonda gazetecilere açıklama yapan Dilek Akagün Yılmaz, kongre tarihinde ASKİ Spor Salonu'nun da boş olduğunu ancak Genel Merkez tarafından kabul edilmediğini söyledi.

İKİ AYRI SALON KULLANILACAK

ATO Kongre Merkezi'nde yapılan kurultayda konuşmalar ve oy verme işlemi iki ayrı salonda yapılacak. Parti yöneticileri, onur üyeleri ve delegenin bulunacağı salondaki toplam koltuk sayısı 3 bin 250. Delege sayısı ise bin 218. Yani koltukların büyük bölümü delegeye ayrılmış olacak.

SAV'DAN İNCE'YE DESTEK

CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav'ın adaylık yarışında Muharrem İnce'ye destek vereceği öğrenildi. Sav, Kılıçdaroğlu'nın gelişiyle birlikte Genel Sekreterlik görevinden ayrılmıştı.


CHP ANKETİ NE DİYORDU?

CHP'de Kurultay tarihi gelip çatarken partiye yakınlığı ile bilinen SONAR araştırma şirketinin yayınladığı anket sonuçları tekrar gündeme geldi. 15 ilde yapılan anketin ortaya koyduğu sonuçlara göre CHP seçmeni kurultay öncesi Muharrem İnce'nin Genel Başkan olmasını istiyor. 15 ildeki sonuçları 9'unda önde çıkan İnce özellikle büyük şehirlerde Kılıçdaroğlu'nu geride bıraktı.

İŞTE O ANKET VERİLERİ

screen-shot-2014-09-03-at-2.33.02-pm.png

screen-shot-2014-09-03-at-2.34.59-pm.png

screen-shot-2014-09-03-at-2.35.12-pm.png

screen-shot-2014-09-03-at-2.35.22-pm.png

screen-shot-2014-09-03-at-2.35.36-pm.png

screen-shot-2014-09-03-at-2.35.43-pm.png